Ombudsman traži produženje roka u slučaju nestalih beba

16.09.2020

16:16 >> 16:56

0

Autor: 24sedam

Zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica u vezi sa tim slučajevima ističe danas

Ombudsman traži produženje roka u slučaju nestalih beba
Foto: Profimedia

Zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica o “nestalim bebama” ističe danas, a zaštitnik građana smatra da bi trebalo da bude produžen za više od mesec i po dana, koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa, jer su u tom periodu uredbom Vlade prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

Ombudsman poziva sudove da uzmu u obzir Uredbu Vlade Srbije o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15.3. 2020. godine, koja je stupila na snagu 20. marta.

Kako piše u saopštenju, članom jedan te uredbe propisano je da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka (po kojima se vode i postupci za utvrđivanje činjenica o “nestalim bebama” prestaju da teku za vreme vanrednog stanja.

Uredba Vlade prestala je da važi danom ukidanja vanrednog stanja 06.05.2020. godine, kada su rokovi nastavili da teku, dodaje se u saopštenju.

– Problem nestalih beba, koji već dugi niz godina nije rešen i koji predstavlja jedan težak žig za naše društvo, mora dobiti svoj epilog i to po slovu zakona – smatra ombudsman Zoran Pašalić.

On dodaje da će se zbog toga truditi da roditelji konačno dobiju istinu.

-U okviru zakonom propisanih uslova slučajevi nestalih beba budu okončani i da roditelji konačno u sudskom postupku dobiju istinu koju čekaju više decenija – rekao je on i naglasio “da zaštitnik građana koristi i koristiće svoje zakonsko pravo da u ime roditelja i svih drugih lica ovlašćenih da učestvuju u rešavanju ovih slučajeva podnosi predloge za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji”.

Do danas je, kako je istakao, podneo više takvih predloga sudu.

– Rok propisan za pokretanje postupka koji je propisan Zakonom o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koji je stupio na snagu 11. marta, trebalo produžiti za još 47 dana tokom kojih nisu tekli rokovi za pokretanje ovih postupaka zbog vanrednog stanja – naglašava Pašalić u saopštenju.

Pašalić podseća da zakon u članu 17 propisuje rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu, pa je slovom zakona poslednji dan roka 11. septembar.

Kako rokovi za pokretanje ovih postupaka nisu tekli od 20. marta do 6. maja, Pašalić smatra da rok za pokretanje postupaka za utvrđivanje činjenica o “nestalim bebama” treba produžiti.

– Članom 15 Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji propisano je da predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Republici Srbiji, u ime roditelja i drugih ovlašćenih lica može da podnese zaštitnik građana – zaključuje se u saopštenju.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti