Da li nam brucoši dolaze u oktobru? Fakultetima ostavljeno da biraju kako će sprovoditi nastavu, moguće tri opcije

28.09.2021

18:25

0

Autor: M. P.

"Preporuka je da udeo nastave uživo bude što veći", ističe rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović

Da li nam brucoši dolaze u oktobru? Fakultetima ostavljeno da biraju kako će sprovoditi nastavu, moguće tri opcije
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Početak nove školske godine bliži se na fakuletima, a kako će se nastava odvijati, niko ne može sa preciznošću da kaže.

Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i onlajn nastave prema svojim specifičnostima. Velikih razlika će biti između gradova, ali i samih fakulteta, pa će negde biti regularne nastave, negde kombinovane, negde onlajn, a negde i takozvane hibridne.

Iako je Senat Univerziteta u Beogradu odluku doneo još početkom meseca o tome da će se nastava odvijati kombinovano, svaki fakultet ipak zadržava pravo da odluči kako će to zaista i izgledati u praksi.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je nakon sednice održane 8. septembra da će se nastava izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta.

 - Preporuka je da udeo nastave uživo bude što veći, pre svega za brucoše, i u domenu praktičnog rada - rekla je Popović i dodala da će dekani na dnevnom nivou pratiti situaciju.

Navela je da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu o visokom obrazovanju i naglasila je da je odluka Senata neophodan okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se, kako je rekla, epidemiološka situacija menja iz dana u dan.

Na kraju dana, to u praksi znači da mnogi studenti iz provincije ne mogu da "izvagaju" da li im se uopšte isplati da traže smeštaj u prestonici tokom predstojeće školske godine.

Tako, na primer, studentima koji uče na Fakultetu političkih nauka u Beogradu ne isplati se previše da smeštaj traže u prestonici, jer će se veliki deo nastave odvijati onlajn. Kako je ovaj fakultet objavio na svom zvaničnom sajtu predavanja i vežbe će se odvijati u potpunosti onlajn. Ipak, praktična nastava će se odvijati po tzv. hibridnom odnosno kombinovanom modelu.

Prema obaveštenju koji je ponuđen na sajtu, ovakav hibridni model podrazumeva da bi praktični deo nastave studenti delom "odrađivali" onlajn, delom bi morali biti prisutni na fakultetu, a jedan deo bi podrazumevao individualne zadatke kao što su pisanja izveštaja i slično.

Jedino će se kolokvijumi i ispiti na FPN-u u predstojećoj godini odvijati isključivo uživo u prostorijama ovog fakulteta.

Zanimljivu situaciju imaju studenti sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Što se tiče nastave oni će praktično imati mogućnost da biraju kako će slušati nastavu.

- Mi malo ranije krećemo, pa će se ove prve dve nedelje do 1. oktobra odvijati potpuno onlajn. Nastava će se od 1. oktobra odvijati preko "lajv strima". Dakle, predavanja će se odvijati normalno u amfiteatru fakulteta i na njima će moći da prisustvuju studenti koji žele, ali će se ova predavanja snimati i prenositi uživo za studente koji žele da prate nastavu onlajn - ispričao je prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

On napominje da će se svi ispiti i kolokvijumi odvijati u prostorijama fakulteta.

Međutim, kada je u pitanju fakultet koji ima nešto više praktične nastave kao što je Biološki fakultet u Beogradu, situacija je nešto drugačija.

- Teorijska nastava će se 99 odsto odvijati onlajn. Ne kao nastava na daljinu koja podrazumeva da se materijali sa predavanja okače na neku onlajn platformu i studenti mogu da ih preuzmu pa sami da uče iz njih. Već prava onlajn nastava gde su profesori i studenti uključeni u interaktivni dijalog preko onlajn "Google meet" platforme. Vežbe će morati da se odvijaju u prostorijama fakulteta, ali u manjim grupama i uz poštovanje svih epidemioloških mera - ispričao je prof. dr LJubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta i dodao da će se ispiti i kolokvijumi takođe održavati "uživo" prenose Novosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike