Počelo useljavanje brucoša u domove: Evo kome moraju da se jave ako imaju simptome koronavirusa

22.09.2020

09:17 >> 10:51

0

Autor: M. I.

Studenti koji imaju tegobe se još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku

Počelo useljavanje brucoša u domove: Evo kome moraju da se jave ako imaju simptome koronavirusa
Copyright Printscreen/Youtube/light2tube

U studentskim domovima u Beogradu mesta ima za 1.266 brucoša, a konačna rang-lista biće objavljena u četvrtak, dok u petak počinje raspodela soba. Pregledi za lekarsko uverenje počeli su u ponedeljak.

Kako prenosi RTS, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Marija Obradović kaže za RTS da se na koronavirus testiraju samo studenti za koje se proceni da je to neophodno.

– Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira – objašnjava doktorka Obradović.

Ona je rekla da su serološkim ispitivanjem obuhvaćeni strani studenti koji nisu državljani Srbije, za koje ne postoji trag gde su se kretali i koji dolaze iz zemalja regiona gde je kovid zastupljeniji u ovom trenutku.

Studenti koji imaju tegobe se još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku.

– Imamo posebnu respiratornu ambulantu koju smo izdvojili iz glavne zgrade koja je dosta prometna. Studenti se mogu javiti u Prote Mateje 29, da im se uradi detaljna dijagnostika, serološko testiranje, po potrebi rendgen, laboratorija i sve što treba – ističe doktorka Obradović.

Ona dodaje da je u avgustu vrlo malo studenata bilo pozitivno na koronavirus jer su iskoristili taj deo leta da se odmore.

– Vrhunac epidemije među studentima je bio krajem juna i početkom jula. Zaraženi i oni sa tegobama su bili izolovani u poseban dom, i to je dosta dobro funkcionisalo zahvaljujući podršci i dobroj koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete. Mnogo nam je pomogao Studentski centar, kao i srednjoškolski domovi – navodi doktorka Obradović.

Ona podseća da svaki student koji ima respiratorne tegobe i simptome kovida 19 treba da se javi u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike, gde se radi dijagnostika.

– Student potom čeka rezultate pi-si-ar testa. Studenti iz domova će, dok čekaju na rezultate, biti u hostelu „Lola“ ili u stacionaru poliklinike, gde imamo poseban deo za takve slučajeve – objašnjava doktorka Obradović.

Ukoliko su negativni, studenti se vraćaju u dom ili u svoj privatni smeštaj.

– Ako su pozitivni na koronavirus s blažim tegobama, odlaze na kućno lečenje, ili u „Arenu“ ako su iz kolektivnog smeštaja, a ako su teže bolesni, moraće da odu u neki od bolničkih centara – kaže doktorka Marija Obradović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike