Fotografije ustoličenja Joanikija koje je malo vernika moglo da vidi zbog barikada ekstremista (FOTO)

07.09.2021

16:51 >> 20:32

0

Autor: I.K.

Sveštenomonasi Mitropolije crnogorsko-primorske celu noć pred ustoličenje probdeli su u svetinji

Fotografije ustoličenja Joanikija koje je malo vernika moglo da vidi zbog barikada ekstremista (FOTO)
svetigora.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru u nedelju 5. septembra uprkos protestima i barikadama koje su ekstremisti postavljali na putu kako bi sprečili ovaj sveti čin.

svetigora.com

Mnogobrojni vernici, ali i sveštenstvo, kao ni novinarske ekipe nisu bili u prilici da prisustvuju ustoličenju, jer su, iz bezbednosnih razloga, crkveni velikodostojnici prevezeni iz Podgorice na Cetinje helikopterom u pratnji pripadnika specijalnih jedinica.

svetigora.com

Dok je trajalo ustoličenje na Cetinju, na ulicama Cetinja i na magistralnom putu odvijao se sukob policije i ekstremista. Iz tog razloga vernici koji su želeli da prisustvuju ustoličenju to nisu mogli.

svetigora.com

Portal radija Svetigora Mitropolije crnogorsko-primorske objavio je fotografije ustoličenja kakve nismo mogli da vidimo.

svetigora.com

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja je prethodila ustoličenju, patrijarhu srpskom Porfiriju sasluživali su Mitropolit Joanikije i Vladika David, kao i sveštenici i sveštenomonasi Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su celu prethodnu noć probdeli u ovoj svetinji.

svetigora.com

Prenosimo i reči koje su pratile sam čin ustoličenja.

Za visokopreosveštenog Mitropolita i oca našega Joanikija, koji se ustoličava u tron Svetih Mitropolita zetskih i crnogorsko–primorskih, za sveštenstvo, zaštitu, postojanost, mir, zdravlje i spasenje njegovo; za časno prezviterstvo, u Hristu đakonstvo, za sav klir i verni narod, Gospodu se pomolimo.

pročitajte još

Da desnica Višnjega učvrsti žezal njegov, Gospodu se pomolimo.

Da dobije s neba silu i mudrost Svetoga Duha za upravljanje, i da mirno i dugovečno, i neuznemiravano vodi brod poverene mu sveštene mitropolije, Gospodu se pomolimo.

Da njegovo arhipastirstvovanje u svemu bude blagosloveno i dugovečno, Gospodu se pomolimo. Da ga Gospod usliši u dan tuge, i da ga zaštiti ime Boga Jakovljeva, Gospodu se pomolimo.

Da mu Gospod pošalje pomoć iz svetog obitališta svog, i da ga zaštiti sa Siona, Gospodu se pomolimo. Da mu Gospod da sve želje srca njegovog, i da ispuni sve dobre namere njegove, Gospodu se pomolimo“.

Nakon posluženja u salonu Mitropolije crnogorsko-primorske, uz himnu pesmu svih prisutnih, Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Episkop kruševački David, ispraćeni su iz Cetinjskog manastira. Oni su helikopterom ponovo prevezeni u Podgoricu, gde je prethodnog dana svečano dočekan patrijarh Porfirije, čija je ovo bila prva poseta Crnoj Gori od kada je postavljen na sveti tron srpske pravoslavne crkve.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: svetigora.com