Dosad su vakcinu protiv kovida primili 22.000 građana, a ovoliko ih još čeka u redu

17.01.2021

08:53 >> 09:04

0

Autor: M.V.

Putem e-Uprave se prijavilo oko 280.000 građana, pa će širom Srbije biti otvoreni punktovi za imunizaciju

Dosad su vakcinu protiv kovida primili 22.000 građana, a ovoliko ih još čeka u redu
Copyright Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek Tanjug/Tara Radovanović

U Srbiji je do juče u 20 sati protiv koronavirusa vakcinisano 22.000 ljudi, a imunizacija je obavljena u 10 gradova, naveo je jutros državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek i otkrio da se putem e-Uprave za vakcinaciju prijavilo oko 280.000 građana.

Dr Đerlek je istakao da je sve proteklo bez ikakvih problema, kao i da je “interesovanje za vakcinisanje veće nego što je bilo očekivano”.

Tanjug/Rade Prelić

On je rekao i da je cilj da se narednih dana širom Srbije otvori više od 300 punktova za vakcinaciju.

– Želimo da otvorimo preko 300 punktova. Na tim vakcinalnim punktovima radiće od tri do deset vakcinalnih ekipa. Pokušaćemo da vakcinišemo od 50 do 100 ljudi na sat. Želim da ovaj broj od 22.000 povećamo za pet puta. Tako, od sutra, osim u domovima zdravlja, građani vakcinisati i na vakcinalnim punktovima van zdravstvenih ustanova i da će jedan punkt biti otvoren u hali 11 Beogradskog sajma, ali i u drugim gradovima u Srbiji – naveo je dr Đerlek u Jutarnjem programu RTS.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja poručio je da će u imunizaciju od sledeće nedelje biti uključeni prosveta i novinari.

Prvi u Evropi

Pročitajte još
On se potom osvrnuo na jučerašnji događaj, kada sje u našu zemlju stiglo milion kineskih vakcina, čime je Srbija postala jedina zemlja u Zapadnoj Evropi sa tri vrste vakcine.

– Čekamo dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) za odobrenje kineske vakcine i pokušaćemo da pojačamo intenzitet imunizacije u toku sledeće nedelje – kazao je on.

Dr Đerlek je dodao i da se tokom sledeće nedelje očekuje još oko 250.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”, a da će sutra stići oko 20.000 doza vakcine kompanije “Fajzer”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike