"Sve me je bolelo, mislio sam da me stiže infarkt!": Ispovest Vranjanca koji je primio dve različite vakcine protiv kovida

03.03.2021

19:30 >> 12:58

0

Slađan Antić (58) iz Vranja, prvi čovek koji je vakcinisan različitim cepivima u Srbiji, iskreno za 24sedam priča šta ga je snašlo i ko ga je sve zvao od

"Sve me je bolelo, mislio sam da me stiže infarkt!": Ispovest Vranjanca koji je primio dve različite vakcine protiv kovida
Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong/Printscreen

Prvi slučaj u svetu da je neko vakcinisan jednom vrstom vakcine, a potom revakcinisan drugom desio se u Srbiji, pre 12 dana, kada je Vranjanac Slađan Antić (58) greškom primio “pogrešnu” drugu dozu! Prvu je dobio “Fajzerovu” vakcinu, dok je drugu “kinesku”.

Gera, kako ovog poznatog muzičara zovu u rodnom Vranju, kaže za 24sedam da je ostao “zabezeknut” kada je saznao šta se dogodilo.

Privatna arhiva

– Otišao sam u Halu sportova 18. februara da primim drugu dozu vakcine. Prethodno sam dobio SMS poruku od E-uprave. Stigao sam tamo. Nije bilo gužve. Odmah su me sproveli do kabine, gde sam predao karton i mislio da sam dobio drugu dozu. Šokirao sam se kada mi je lekar, koga slučajno i poznajem, neposredno po vakcinaciji rekao da je dobro što sam izabrao kinesku vakcinu, jer sam već imao koronu u julu. Zastao sam i zapitao:”Kako kinesku!? Pa, ja sam pre dvadeset dana primio prvu dozu “Fajerove” vakcine!” – priča nam Antić u dahu i dodaje da je potom nastao pravi metež.

Tanjug//AP Photo/Fernando Vergara)

– Uspaničio sam se, a i lekar se zabrinuo. Niko nije znao šta da radi! Brzo su me uputili u Dom zdravlja Vranje, gde sam inače i primio prvu dozu “Fajzerove” vakcine, a tamo su mi rekli da ne znaju šta će sa mnom  – kaže nam Gera.

Lome se koplja: Da li je dobro primiti dve doze različitih vakcina?

Inače, o tome da li vakcine protiv kovida 19 smeju da se “mešaju”, mišljenja u svetu su podeljena. Pojedini stručnjaci smatraju da takva praksa može biti štetna, jer različite vakcine daju imunološke odgovore drugačijim metodama i ne sadrže ekvivalentne sastojke, dok drugi tvrde da bi ta metoda mogla povećati nivo zaštite od koronavirusa. Oni koji su protiv, kao argument navode da ne bi trebalo preduzeti takav korak, sve dok ne budu završene studije koje su u toku, a prve će nam biti dostupne tek na leto.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je za 24sedam ranije objasnio da je “mešanje” vakcina manje povoljno, ali to ne bi trebalo da bude problem ukoliko su vakcine “srodne”. Kada je u pitanju mešanje sa nekompatibilnim vakcinama, objasnio je on, opet je bolje primiti, nego ne primiti zaštitu od virusa.

Dalje, ističe, iz Doma zdravlja poslali su ga u Zdravstveni centar i higijenski zavod u ovom gradu.

– Idite u higijenski zavod, kažu mi, oni će vam reći šta da radite. I, ja odem. Primio me načelnik, odmah je pozvao Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Prema njegovom izrazu lica shvatio sam da mi se crno piše, a i načelnik se prilično zabrinuo – kaže on i dodaje da su tada tek krenule njegove muke.

Profimedia

– Sve me je bolelo, posebno u grudima, imao sam gušenje i nesvestice. Plašio sam se da ne dobijem infarkt jer, inače, imam problema sa srcem, a i dijabetičar sam. Šećer mi je tada skočio na 23, a kako su posledice trajale skoro tri dana, smestili su me u urgentni centar, gde sam primio infuziju, a sledeća stanica bila je neurologija. Dobio sam terapiju i sada mi je malo bolje, ali još me muče nesvestice –  ističe Slađan.

Iako su mu lekari obećali da će ga kontaktirati, do subote, 27. februara to se nije dogodilo. A, onda je telefon zazvonio.

Nepovoljno u Vranju

Zbog izuzetno nepovoljne epidemijske situacije u Vranju, tim Ministarstva zdravlja danas je bio na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u tom gradu i razgovarao o procesu vakcinacije. U ovom gradu je dosad vakcinisano 17.000 građana, ali medicinski tim uverio se da se epidemijske mere ne poštuju dovoljno, te ih treba pooštriti.

– Najveći problem u poštovanju mera jeste u trgovinskim centrima, u restoranima i kafićima. Ono što smo čuli i od inspektora je da se mere distance takođe ne poštuju – rekao je ovom prilikom državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Berislav Vekić.

– Bio je to državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek. Odmah je reagovao i rekao da će se ispitati moj slučaj, kao i da će biti sankcionisan odgovoran za ovakvu grešku. Iskreno, ja mislim da su sestre napravile propust i da nisu pročitale šta piše u kartonu. Svakao, dr Đerlek me je malo utešio, a zove me svakodnevno – iskren je ovaj Vranjanac.

Pročitajte još
Za njegov slučaj se zainteresovao i član Kriznog štaba i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je danas istakao da “nije smelo da se desi da neko primi dve različite vakcine“, kao i da će svakodnevno pratiti Slađanovo stanje”.

Kako dodaje, narednih dana biće poznato ko je odgovoran zbog toga što je primio vakcine različitih proizvođača.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike