Dr Janković: Pet dana drastičnih mera nije dovoljno

16.03.2021

19:40 >> 19:45

0

Dr Srđa Janković izjavio je večeras da u slučaju epidemije nisu samo brojevi u pitanju, već je suština da je zdrastveni sistem toliko napregnut da je situ

Dr Janković: Pet dana drastičnih mera nije dovoljno
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je večeras da u slučaju epidemije nisu samo brojevi u pitanju, već je suština da je zdrastveni sistem toliko napregnut da je situacija neodrživa.

Janković je u emisiji “Oko” na RTS istakao da je zato neophodno da se usredsredimo samo na neophodne potrebe u narednih pet dana.

-Ako se ne desi čudo, verujem da će te mere morati i da se produže – rekao je Janković.

On je dodao da su postojali uslovi da se neke mere pooštre i ranije i da je medicinski deo Kriznog štaba nešto slično predlagao još od sredine februara.

Janković je ukazao da je bitno i sprovođenje mera.

Prekinuti sve nepotrebne kontakte

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da se prate brojke i da je najvažnije da se prvo zaustavi rast broja obolelih, a onda i smanji.

-Situacija je krajnje ozbiljna, mere koje su uvedene su adekvatne, ali ćemo i dalje pratiti situaciju. Bilo je realno očekivati da će pandemija trajati dve godine, kao i prethodne, i ja se nadam da ćemo sledećeg proleća izaći iz toga – kaže Radojičić.

Beoinfo

Srđa Janković kaže da su postojali uslovi da se neke mere pooštre i ranije, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba nešto slično predlagao još od sredine februara.

-Ali je bitno i sprovođenje mera. Teško je posle godinu dana privoleti ljude da se pridržavaju restriktivnih mera, bez želje da bilo koga optužujem, mere što se više sprovode to bolje. Sigurno da bismo postigli više da su neki rezovi doneti ranije, ali ovde ulogu igraju i logistički i psihološki aspekti. Sada život moramo opet da svedemo na nasušne potrebe i da one traju onoliko koliko je to potrebno – istakao je Janković.

Profesor Svorcan kaže da je jedini način da se spreči širenje virusa da se prekinu svi nepotrebni kontakti kako bi se virus usporio, a zaposlenim u zdravstvenom sistemu olakšao rad.

Pročitajte još:

-Lekari i osoblje su umorni i moramo da učinimo sve da ovi brojevi počnu da padaju – naglašava Svorcan.

U bolnicama smešteni pacijenti između 40 i 60 godina

Govoreći o trenutnoj situaciji u bolnicama profesor Svorcan kaže da su pacijenti koji se hospitalizuju uglavnom između 40 i 60 godina starosti i da imaju težu kliničku sliku.

-Vrlo brzo prelaze na kiseoničku potporu i intenzivnu negu. Iz razgovora i sa kolegama iz drugih bolnica zaključujemo da je teža klinička slika i da veći broj zaraženih zahteva hospitalizaciju – rekao je Svorcan.

Doktor Janković kaže da je zadovoljan dosadašnjom vakcinacijom, ali ističe da je neophodno da se ona nastavi.

-Sada je veoma bitno zadržati kontinuitet i da i oni koji do sada to nisu učinili, to što pre učine. Ovo je veoma opasna bolest koja se pokazala nepredvidivom i napada i ljude koji nisu u rizičnim grupama – istakao je Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike