"Nedostaje nam ogroman broj lekara, nadamo se scenariju iz Izraela": Direktor KCS o trenutnoj situaciji u Srbiji

01.04.2021

18:23

0

U Infektivnoj klivici i bolnici u Batajnici koje su u okviru Kliničkog centra Srbije u ovom trenutku se leči više od 1.000 kovid pacijenata

"Nedostaje nam ogroman broj lekara, nadamo se scenariju iz Izraela": Direktor KCS o trenutnoj situaciji u Srbiji
Copyright Tanjug/Rade Prelić

U Infektivnoj klivici i bolnici u Batajnici koje su u okviru Kliničkog centra Srbije u ovom trenutku se leči više od 1.000 kovid pacijenata a ova ustanova ne smanjenim tempom svakodnevno leči i ne-kovid pacijente, rekao je za RTS direktor Kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin. Od danas zbog rekonstrukcije zgrade KCS izmeštena poliklinika.

Najveći broj hospitalizovanih u Srbiji zabeležen je u decembru prošle godine – 8.100 a sada sa preko 7.5000 se približavamo tom broju što je zabrinjavajuće, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici direktor KCS profesor doktor Milika Ašanin.

– U dve kovid bolnice KCS u ovom momentu je na lečenju više od 1.000 bolesnika ali u poslednja tri dana razlika između broja primljenih i otpuštenih pacijenata se smanjuje i polako izjednačava. To možda ukazuje da se situacija smiruje ali je i dalje veoma ozbiljna – rekao je Ašanin.

U kovid bolnici u Batajnici se trenutno leči 886 pacijenata dok ih je u Infektivnoj klinici oko 106. Posebno jak udar u ovom talasu je na jedinice intezivne nege i često se dešavalo da pacijenti direktno sa prijema idu tamo.

Tanjug/Nikola Anđić

Korona jeste zdravstvena tema broj 1, ali to ne znači da nema drugih pacijenata. Za sve njih važna je informacija da su poliklinike, zbog radova na rekonstrukciji zgrade KCS, od danas izmeštene na druge adrese.

– Što se tiče poliklinike KCS, kao jednog od najvećih polikliničkih centara u regionu, nije lako preseliti i naći mesta za sve aparate i opremu kao i zaposlene. Na sajtu KCS smo već objavili za svaku organizacionu jedinicu novu adresu i nove telefone na koje građani mogu da se informišu – istakao je Ašanin.

Direktor KCS kaže da je za godinu dana u situaciji kada imamo epidemiju koronavirusa, od marta do marta u toj ustanovi urađeno 345.000 ambulantnih pregleda dok je u dnevnim bolnicama oko 26.000 građana primilo terapiju.

Pročitajte još:

Nije lako sprečiti da korona uđe u bolnice, kaže profesor Ašanin, ali se vodilo računa o higijeni i dezinfekciji, zakazivani su termini u razmacima, na ulazu su pacijente sačekivali zaposleni i sprovodili ih u ambulante kako bi bilo što manje zadržavanja i rizika i za pacijente i za zaposlene.

– Nije lako raditi, nedostaje nam ogroman broj lekara koji su angžovani u kovid bolnicama. U Batajnici je angažovano oko 100 specijalista, 200 lekara na specijalizaciji i oko 300 sestara i tehničara, što neminovno utiče i na poliklinika – rekao je direktor KCS.

Zbog toga smatra da je vakcina jedino rešenje da što pre izađemo iz ove situacije i navodi primer Izraela koji sada dnevno ima ispod 400 novozaraženih.

– Nadamo se takvom scenariju i kod nas – zaključio je profesor Ašanin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike