Šta bi trebalo da kažemo ženskoj deci dok ne bude kasno: Crnogorska drama "Šćeri moja" u Narodnom pozorištu (FOTO)

21.05.2024

13:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova predstava ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja

Šta bi trebalo da kažemo ženskoj deci dok ne bude kasno: Crnogorska drama "Šćeri moja" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice gostovaće 30. maja, u 19.30, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Šćeri moja“, po tekstu Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

Preispitivanje odnosa prema ženskoj deci

- Iako su junaci komada istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je pre svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom detetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, pre svega ženskoj deci - ističe Maja Todorović i dodaje:

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

- To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje šćerima: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno.

U podeli su Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Promo/Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice
 

Drama “Šćeri moja” nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst. Praizvedena je 17. maja 2016. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike