Dr Jovanović upozorava: Bez kolektivnog imuniteta vakcine mogu postati neefikasne

05.04.2021

19:31 >> 18:56

0

Autor: M. I.

Vakcinalni i prirodni odgovor može da nas zaštiti od zaražavanja duži vremenski period od iste varijante virusa, kaže Jovanović

Dr Jovanović upozorava: Bez kolektivnog imuniteta vakcine mogu postati neefikasne
Copyright Printscreen/Youtube, K1 Televizija

Daleko smo od kolektivnog imuniteta i ukoliko ga ne dostignemo korona virus bi mogao toliko da se izmeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne, upozorila je danas članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović.

Prema njenim rečima, da bi vakcinacija postigla efekat potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 odsto građana kako bi sprečila cirkulacija virusa i stvorio kolektivni imnunitet i apelovala na masovnu imunizaciju.

Kako je navela, zbog “zabrinjavajućih” sojeva virusa, vakcinalni odgovor koji je napravljen na vuhansku varijantu virusa nekada nije apsolutno efikasan kada je reč o novim sojevima.

pročitajte još:

Jovanović je za RTS naglasila da u Srbiji, gde je prisutan britanski soj virusa, sve raspoložive vakcine koje se daju pružaju aposolutan zaštitini i efikasan odgovor.

Međutim, dodala je, južnoafrička varijanta smanjuje kvalitet humoralnog imuniteta, pošto se količina antitela smanjuje za dve trećine, pokazale su studije “Fajzera”.

– ”Modernina” ispitivanja ukazuju da se posle vakcinacije njihovim cepivom broj antitela smanjuje čak šest puta kada je reč o južnoafričkom soju virusa – navodi Jovanović.

Kako ističe, pošto Fajzerova i Modernina vakcina indukuju proizvodnju velike količine antitela na nove varijante virusa, još postoji mogućnost zaštite od teških oblika kovida 19.

Ukazuje da se imunski odgovor na vakcinu razlikuje prema polu, starosti, hormonskom statusu, hroničnim bolestima.

– Vakcinalni i prirodni odgovor može da nas zaštiti od zaražavanja duži vremenski period od iste varijante virusa – kaže Jovanović.

Ona je istakla da je neophodno da se građani pridržavaju mera, kritikujući prizore iz bašti kafića, gde se, kako ističe, vidi da se ne nose maske.

– Kao da živimo u nekom virtuelnom svetu. Ne vidim građane koje nose maske u bašti i pridržavaju se epidemijskih mera. Brojevi novozaraženih jesu malo niži, ali ono što je relevantno za procenu situacije je broj hospitalizovanih i popunjenost bolnica – rekla je Jovanovićeva.

Naglasila je da su sve kovid bolnice skoro popunjene pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, sa više od 290 ljudi na respiratoru.

– Te brojke upozoravaju i pokazuju nam da i dalje treba da se pridržavamo mera – dodaje Jovanovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike