Ko će biti nove vladike: Počelo zasedanje Sinoda SPC, na stolu tri teme

24.05.2021

05:47 >> 08:11

0

Kada je reč o imenovanju novih mitropolita, u javnosti se zasada ne spekuliše sa imenima

Ko će biti nove vladike: Počelo zasedanje Sinoda SPC, na stolu tri teme
Copyright Katarina Mihajlović, Profimedia/ilustracija 24sedam

Služenjem svete arhijerejske liturgije u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, danas je počelo dvodnevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora Njegove svetosti patrijarha Porfirija na patrijaršijski tron.

Očekuje se da će glavne teme biti izbor mitropolita zagrabačko-ljubljanskog, episkopa crnogorsko-primorskog i episkopa valjevskog, zatim ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

Kada je reč o imenovanju novih mitropolita, u javnosti se zasada ne spekuliše sa imenima. Primetno je da je atmosfera pred Sabor mirna i dostojanstvena, a kako 24sedam saznaje, svi će dobiti priliku da izlože svoje predloge i obrazlože ih, posle čega će biti doneta odluka o tome ko će stati na čelo ovih eparhija.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha. Mitropolija crnogorsko-primorska ostala je bez mitropolita nakon smrti Amfilohija, kao i Eparhija valjevska nakon smrti episkopa Milutina.

Na Saboru će biti reči i o Temeljnom ugovoru o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji bi trebalo da potpišu patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. Crnogorski premijer izjavio je nedavno da tekst ugovora kojim bi trebalo da se otklone svi nesporazumi po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori još nije usaglašen.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-promorske Joanikije potvrdio je nedavno da je nacrt Temeljnog ugovora, koji je usvojila Srpska pravoslavna crkva, predat Vladi Crne Gore, koja treba da se izjasni o tome da li je po Ustavu i zakonima Crne Gore.

pročitajte još

Sinod će raspravljati i o stanju na Kosovu i Metohiji i bezbednosti srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, pogotovo u svetlu činjenice da prištinske vlasti od Uneska traže da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine, izostave iz kategorije “u opasnosti”. Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i Crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom saboru odloženo je zbog epidemioloških mera koje su na snazi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike