Iguman Sava Janjić o pokušajima otimanja srpskih svetinja: "Nemamo poverenje u vlasti u Prištini"

24.05.2021

16:44 >> 06:35

0

Autor: A.S.

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih svetinja na Kosovu nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga

Iguman Sava Janjić o pokušajima otimanja srpskih svetinja: "Nemamo poverenje u vlasti u Prištini"
Copyright Profimedia

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je danas da Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpske svetinje i baštinu na Kosovu i Metohiji.

Tom prilikom, on je podsetio i da se i skrnavljenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga u pokrajini.

Janjić je u objavi na Tviteru ocenio da prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe, i citirao vladiku raško-prizrenskog Teodosija da one teže da prisvoje srpsko nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom.

On smatra da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije “rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine”.

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

Pročitajte još:

– Uništavanje 150 srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu nastavljeno je uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga od kraja rata 1999. godine. Ekstremisti među kosovskim Albanacima takođe su opustošili stotine hrišćanskih pravoslavnih grobalja – podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike