Srpski i kineski naučnici udružiće pamet: Otkrivaće nove lekove u laboratoriji koju je inicirao Si Đinping

28.05.2021

08:57 >> 09:29

0

Autor: R.M.

U laboratoriji će naučnici proučavati dejstva lekovitog bilja, gljiva i drugih mikroorganizama

Srpski i kineski naučnici udružiće pamet: Otkrivaće nove lekove u laboratoriji koju je inicirao Si Đinping
Copyright Pixabay-jarmoluk

Zajednička kinesko-srpska laboratorija “Jedan pojas-jedan put” za prirodne proizvode i otkriće novih lekova okupiće mlade naučnike koji će proučavati dejstva lekovitog bilja, gljiva i drugih mikroorganizama, ali i pronalazati inovativne lekove, ne za samo za kovid, već i one koji imaju antikancerogeno dejstvo, kažu za Tanjug u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Laboratorija šangajskog instituta Materia Medica i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” iz Beograda, jedna je od 50, a prva u Srbiji i jedina u regionu, formirana na inicijativu kineskog predsednika Si Ðinpinga.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da će laboratorija doneti samo dobro srpskoj nauci, jer omogućava transfer tehnologija i razmenu naučnika.

“Naši naučnici će ići u laboratoriju u Šangaju, jedinstvenu u svetu koja u svojoj biblioteci ima više od milion aktivnih bioloških jedinjena i radi u saradnji sa kineskom akademijom nauka”, navodi Dukić Mijatović za Tanjug.

Pročitajte još:
Očekuje se, kako ističe, da će kineske kolege omogućiti kolegama iz Srbije pristup toj biblioteci, te da će uskoro takva jedinjenja moći da se, kaže, preslikaju kod nas.

“Očekujemo da će saradnja biti intenzivna bez obzira na prostornu udaljenost”, naglasila je.

Dukić Mijatović kaže da je u tom projektu Srbija potpora u regionu, kao i da će biti formirano ukupno 50 laboratorija u saradnji sa još 13 država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike