aktuelno

Kasapin Miloš najbolji meteorolog u svom kraju! Njegova metoda je bizarna, ali tvrdi da skoro nikad ne omaši!

27.11.2024

13:44

0

On čak nije jedini "meteorolog" na prostoru između Murtenice, Zlatara i Zlatibora koji vreme "predviđa" na osnovu svežeg dela svinjske slezine

Kasapin Miloš najbolji meteorolog u svom kraju! Njegova metoda je bizarna, ali tvrdi da skoro nikad ne omaši!
Copyright Profimedia

U zlatiborskom kraju, od Mitrovdana pa do kraja novembra domaćini završavaju svinjokolj, a ko za taj posao angažuje čuvenog kasapina Miloša, može da sazna i kakvo nas vreme čeka tokom zime.

On čak nije jedini "meteorolog" na prostoru između Murtenice, Zlatara i Zlatibora koji vreme "predviđa" na osnovu svežeg dela svinjske slezine, ali ih je sve manje. 

- Gleda se širina od početka do kraja slezine, i to predstavlja početak i kraj zime. Ukoliko dođe do promene širine slezene, menja se i vreme. Kada je na prvom delu tanka, znači da će biti blaga zima, a ako se širi, onda će zima biti jača i oštrija - objašnjava nam Miloš Duković iz sela Donja Bela Reka kod Nove Varoši.

Kaže da se u ovim krajevima vekovima ovako u jesen tumačilo kakva će im biti zima. 

- Bile su tada jake zime s velikim snegovima. Trajale su dugo, pa je planincima značilo da na vreme znaju šta ih čeka. Valjalo je da se spreme za takvu zimu. Tad nije bilo televizije, interneta, kao danas, da na svakom koraku pišu kakvo će vreme biti - podseća Miloš.

Najbolja metoda kod "čitanja slezine", kako kaže, jeste kada je iseče na šest jednakih delova, jer zima u ovom kraju, tvrdi, traje šest meseci. 

- Na osnovu dela gde je slezina najdeblja, zna se da će u tom mesecu biti velikih mrazeva, a na osnovu dela gde je najšira, da će biti najviše snežnih padavina - podučava nas Miloš. 

Kasapin Miloš najbolji meteorolog u svom kraju! Njegova metoda je bizarna, ali tvrdi da skoro nikad ne omaši!Profimedia
 

Predstojeća zima, kaže, biće umerena i jednaka od početka do kraja, a uglavnom blaga.

- Svinjske slezine menjaju svoj oblik svake godine, u zavisnosti od vremenskih prilika, i retko kad se desilo da sam pogrešio prognozu po ovoj starinskoj metodi. Mnogi za nju ne znaju, pa se trudim, kako bih je sačuvao, da objasnim onima koje to zanima - kaže Duković.

I majstora mesara za svinjokolj, kažu u ovom kraju, poslednjih godina je sve teže naći, a oni koji rade uglavnom su zauzeti skoro svaki dan u ovom periodu godine, osim kada je neki praznik.

- Od 15. godine sam se naučio ovom zanatu, pa evo, i sada imam pune ruke posla. Zovu me u pomoć iz svih sela u okolini. Ne živim od ovoga, ali svaki dinar pred zimu mi dobro dođe. Posao je kao i svaki drugi, treba snage, znanja i rutine. Svaki detalj je važan i potrebno je uraditi sve kako treba - ističe Miloš.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike