Hrvatska promenila pravila za ulazak iz zemalja trećeg sveta: Šta to znači za turiste iz Srbije

01.07.2021

20:37

0

Autor: A.S.

Ovo pravilo stupilo je na snagu već 1. jula

Hrvatska promenila pravila za ulazak iz zemalja trećeg sveta: Šta to znači za turiste iz Srbije
Copyright Ilustracija/Profimedia

Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a novi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do 15. jula, objavljeno je na zvaničnom sajtu Štaba civilne zaštite Hrvatske.

Prema toj odluci, građani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska koji su propisani za državljane trećih zemalja.

Ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji su preležali kovid-19 u periodu od 11 dana do šest meseci pre ulaska u Hrvatsku. Preležana infekcija dokazuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom, a priznaje se i lekarsko uverenje o preležanom kovidu-19, prenose beogradski mediji.

Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji ili staratelji ispunjavaju uslove za ulazak u Hrvatsku.

Pročitajte još:

Podsetimo, državljani Srbije u periodu od 25. juna do 1. jula mogli su da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, odnosno ulazak je bio omogućen pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike