Nevreme juče pravilo probleme po Srbiji, MUP pomagao na otklanjanju posledica

26.06.2024

07:12

0

Reč je, kako se dodaje, o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama

Nevreme juče pravilo probleme po Srbiji, MUP pomagao na otklanjanju posledica
Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

Tokom popodneva u utorak delove teritorije Srbije pogodile su jače padavine sa grmljavinom i gradom, a pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova bili su angažovani na otklanjanju posledica nevremena i to na uklanjanju palih stabala sa kolovoza na tri lokacije u Užicu u Lunovom Selu, kao i na više mesta u Ruđevom selu u Valjevu, saopštio je MUP.

Pored toga, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona (VSB) Valjevo i Mionica bili su angažovani sa dva vozila i tri pumpe na crpljenju vode na teritoriji grada i opštine Mionica, gde je usled veće količine padavina za kratko vreme i zbog nemogućnosti kišne kanalizacije da primi veliku količinu kiše za kratko vreme, došlo do ulivanja vode u podrumske prostorije i garaže ispod nivoa ulice na dve lokacije.

Sektor za vanredne situacije MUP je ranije naložio gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije da u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti najavljeno nevreme, preduzmu mere za sprečavanje i ublažavanje posledica od ekstremnih vremenskih pojava, kao i odgovarajuće preventivne mere.

Nalog je izdat u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narandžasti meteoalarm za utorak i sredu o nepogodama sa grmljavinom, pljuskovima i gradom, kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od oko 20 litara po kvadradnom metru u periodu do tri sata).

Reč je, kako se dodaje, o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Može se očekivati i izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama, poput problema sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, problemi u saobraćaju i transportu i moguća pojava odrona i klizišta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike