Kako da rashladite svoj dom i bez klima uređaja

19.06.2024

21:33

0

Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina

Kako da rashladite svoj dom i bez klima uređaja
Kako se rashladiti u stanu - Copyright Profimedia

Toplotni talas koji nam je stigao iz Afrike doneo nam temperature preko 35 stepeni i tropske noći. Stručnjaci savetuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana, a imaju i savete za to kako rashladiti svoj dom.

Ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koja su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, respiratornih oboljenja, dijabetesa i sl.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje nalazi se i niz preporuka kako rashladiti svoj dom kada su napolju visoke temperature.

Temperatura ne bi trebalo da prelazi 30. podeljak

Pokušajte da rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, kao i osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama. Temperatura u ovim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 30 u toku dana, odnosno 24 stepeni u toku noći, piše RTS.

Profimedia
 

* Boravite u najhladnijoj prostoriji

* Boravite u najhladnijoj prostoriji svog stana ili kuće, naročito noću.

* Noću širom otvorite prozore

* Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

* Gasite svetla i sve uređaje koje ne koristite

* Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina u toku dana ugasite svetla i isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

* Tokom dana spustite roletne na sunčanoj strani

* Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. U toku dana zatvorite vrata i prozore i spustite roletne na sunčanoj strani kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote.

* Stavite zastore, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana. Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali imajte u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

* Na koju temperaturu da podesite klima-uređaj

* Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 stepeni u odnosu na spoljnu.

Koliko ventilatori mogu da pomognu

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura vazduha iznad 35˚ S, oni neće sprečiti nastanak zdravstvenih poteškoća vezanih za velike vrućine. Međutim, pomoći će bržoj izmeni vazduha kada u večernjim satima cirkulacijom svežeg vazduha rashlađujete svoj dom.

Šta ako je u stanu i dalje prevruće

Ukoliko vaš dom ne možete držati adekvatno rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u nekom drugom rashlađenom prostoru (npr. u nekoj javnoj zgradi- biblioteka, tržni centar i sl).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike