Nastavak agonije porodilje koja je izgubila dete u GAK Narodni front: VJT naložilo nastavak krivičnog gonjenja radnice GAK-a

13.06.2024

16:37

0

M.F. je u januaru 2020. godine bila u petom mesecu trudnoće i smeštena u porodilištu GAK "Narodni front"

Nastavak agonije porodilje koja je izgubila dete u GAK Narodni front: VJT naložilo nastavak krivičnog gonjenja radnice GAK-a
Milica Filipović - Copyright Facebook/Milica Filipović Pixabay

Drugostepeno krivično odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usvojilo je prigovor punomoćnika oštećene M.F. podnet na rešenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva kojim je 4. aprila odbačena njena prijava protiv NN zdravstvene radnice u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” zbog više krivičnih dela.

Prigovor je usvojen jer je odluka o odbačaju doneta preuranjeno, pa je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje, uz odgovarajuće naloge za dalje postupanje i radnje koje treba da preduzme kako bi donelo pravilnu i zakonitu odluku, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Dodaju da je do istog zaključka došlo i Odeljenje za profesinalni nadzor VJT u Beogradu koje je ovaj predmet kontrolisalo u vandrednom nadzoru.

Krivičnu prijavu protiv NN zdravstvene radnice zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje, Nesavesno pružanje lekarske pomoći i Neukazivanje lekarske pomoći u ime i za račun oštećene M.F. podneo je Beogradski centar za ljudska prava 2. marta 2022. godine.

Rešenjem Prvog OJT u Beogradu krivična prijava je 4. aprila 2024. godine odbačena sa obrazloženjem da ne postoje osnovi sumnje da je NN zdravstvena radnica u GAK “Narodni front” učinila krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odlučujući po prigovoru punomoćnika oštećene, Drugostepeno krivično odeljenje je zaključilo da je preuranjena odluka Prvog OJT u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu, s obzirom da činjenično stanje u vezi sa predmetnim događajem nije do kraja rasvetljeno.

Zbog toga je Prvom OJT u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje i da pored ostalog, ispita oštećenu M.F, lekara koji je u noći 17. na 18. januar 2021. godine izvršio intervenciju nad oštećenom, dežurnu medicinsku sestru, određene svedoke, kao i da pribavi akt GAK “Narodni front” koji reguliše procedure i način postupanja medicinskog osoblja u slučajevima indukovanog pobačaja.

Inače, M.F. je u januaru 2020. godine bila u petom mesecu trudnoće, a bila smeštena u porodilištu GAK "Narodni front". Ona je ranije ispričala za 24sedam šta joj se desilo.

- Moja agonija je počela kad mi je iz nekog razloga skoro pa nestala plodova voda. Međutim, to ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem, trudnoća se u takvim slučajevima redovno nastavlja, voda se jednostavno ubrizga. Moj doktor u Šapcu, gde su mi vodili trudnoću, pomislio je da je reč o nekoj genetskoj grešci ili da kod bebe postoji neka mutacija. Ali prenatalni test je potvrdio da je beba zdrava, pa me je on uputio u Beograd, u GAK "Narodni front". Tada je sve krenulo nizbrdo - pričala je M.F.

A.K./ATAImages
Gak Narodni front

 

Ona navodi da su u porodilištu prvo odbili da je prime zato što joj je falio "jedan papir", a onda su se narednih pet dana vodile polemike o tome da li ima dovoljno vode da bi se to ubrizgavanje pokrenulo ili je to, kako kaže, "pobačaj u startu".

- Naime, postoji pravilo u medicini da se, kada je količina plodove vode ispod 25 jedinica,  povodom toga ništa ne preduzima, jer je jasno da beba neće preživeti. A kada je preko 25, voda se ubrizgava. Meni su, tako, nekoliko dana to merili, i različiti doktori govorili su mi različite rezultate - jedan kaže 50, drugi 20, treći 15... A ja sam tada samo molila Boga da neko izmeri da imam dovoljno vode da održim bebu. Količina te plodove vode meri se "odokativnom" metodom, i zbog toga mi nije bilo jasno kako je moguće da toliko odstupaju jedan od drugog. Na kraju, ipak su pristali da mi urade zahvat i ubrizgaju vodu, ali videlo se da doktor nije bio uopšte zainteresovan za to što radi. Sumnjam da je prilikom tog procesa došlo do greške, jer se videlo da psihički nije bio prisutan, sve vreme je pričao telefonom i razgovarao sa sestrom - ispričala je tada devojka čiju kompletnu ispovest možete videti ovde.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike