Sve je spremno za malu maturu! A da li su đaci - videćemo od 17. juna

05.06.2024

13:29

0

Ona je ukazala na to da ukupna javnost pokazuje snažno interesovanje za ovaj ispit jer, kako je rekla, on ima tri funkcije

Sve je spremno za malu maturu! A da li su đaci - videćemo od 17. juna
Završni ispit - Copyright M. M./ATAImages

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je na sednici Republičke upisne komisije, na kojoj se razgovaralo o realizaciji završnog ispita u osnovnom obrazovanju, poručila da je sve spremno za polaganje male mature 17, 18. i 19. juna.

Ministarka prosvete je za Tanjug istakla da su se danas okupili svi akteri koji učestvuju u organizaciji polaganja završnog ispita u osnovnoj školi i konstatovala da je sastanak posvećen dvema temama.

- Prva je osiguranje kvaliteta organizacije i sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, a druga tema jeste upis učenika u srednje škole - izjavila je ministarka Đukić Dejanović.

Ona je ukazala da je to siguran put kako bi se izbegao svaki mogući rizik, kao i da se ne dovede u pitanje regularnost ispita i upis u srednje škole.

- Naredne dve nedelje će biti još dodatnih provera kako bi završni ispit u osnovnoj školi protekao u najboljem redu, kako bi sve procedure bile ispravno sprovedene, kako bi bezbednost dece tokom ispita i organizacije samog procesa bili na zadovoljavajućem nivou - navela je ministarka prosvete.

Ispit ima tri funkcije

Ona je ukazala na to da ukupna javnost pokazuje snažno interesovanje za ovaj ispit jer, kako je rekla, on ima tri funkcije.

- Prva je sertifikaciona, kada svaki osmak mora pristupiti ispitu da bi dobio dokaz o završenoj osnovnoj školi. Druga je selekciona, od postignutih rezultata na završnom ispitu značajno zavisi izbor željene srednje škole, i treća, evaluaciona funkcija, gde dobijamo podatke o tome sa kojim nivoom određenih ključnih znanja učenici prelaze na sledeći nivo obrazovanja - istakla je ona.

Polagaće ga 67.000 đaka

Prema njenim rečima, ove godine 67.000 đaka polagaće taj ispit, a 12.000 nastavnika biće uključeno.

- U prethodnim godinama pokazali smo da možemo da obezbedimo puni kapacitet ovog eksternog ispita i kvalitetno raspoređivanje učenika u srednje škole, ali i da svake godine ponešto doprinesemo u pogledu poboljšanja - objasnila je ministarka.

Napomenula je da će u ovom procesu, svojom stručnošću i zalaganjem, doprineti veliki broj kontrolora, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Pošta Srbije, predstavnici Vlade Srbije, Ministarstvo prosvete, zdravstveni sistem, ali i čitav niz drugih institucija.

Završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, đaci će polagati u ponedeljak, 17. juna, dan kasnije, 18. juna će rešavati zadatke iz matematike, a treći test na kome polažu predmet po izboru radiće u sredu, 19. juna.

Sva tri dana polaganja ispiti počinju u devet časova i traju do 11 sati. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu planirano je 72.522 mesta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike