Mali maturanti najviše podbacili na testu iz srpskog jezika: Rezultati završnog ispita lošiji nego prošle godine

28.06.2023

13:50

0

Od ukupno 20 poena na testu, prosečan broj bodova za srpski jezik je bio 10,73, za matematiku 11,89, a na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz hemije - 16,06 bodova

Mali maturanti najviše podbacili na testu iz srpskog jezika: Rezultati završnog ispita lošiji nego prošle godine
Završni ispit - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Rezultati ovogodišnjeg završnog ispita su nešto slabiji od prošlogodišnjih. Najlošije je urađen test iz srpskog jezika, saopšteno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Na završni ispit izašlo je 64.100 đaka, dok su u školama 75.853 slobodna mesta. Najviše ih je u gimnazijama – 24 odsto, dok su za dualno obrazovanje na raspolaganju 3.782 mesta.

- Testovi na završnom ispitu sadržali su zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri postignuća - osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Prosečan broj bodova od ukupno 20 na testu je sledeći - srpski jezik 10,73, matematika 11,89. Na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koje su učenici najmanje birali - hemija 16,06 i fizika 15,57 odsto - saopštio je v. d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

- Rezultati su za nijansu niži nego prethodne godine. To će biti predmet analize, da se vidi šta je stvarni razlog, jer su zadaci rađeni kao i svake godine prema standardima i standardne težine. Da li je u pitanju ova generacija, da li je u pitanju to što smo u testu iz maternjeg jezika imali mešanje ponuđenih rezultata, tačnije nisu sva deca na svakom testu imala isti redosled zadataka, to će biti predmet analize - istakao je direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Zoran Žestić
 

- Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 16. do 18. avgusta, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku - naveo je v. d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

Lista želja preko portala

On je rekao da će listu želja učenici moći da podnesu putem portala "Moja srednja škola", uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka 30. juna do 15 časova, te će popunjavanje liste želja i upis u srednju školu preko portala moći da urade i svi oni koje se trenutno nalaze u inostranstvu.

Roditelji će 3. jula od osam časova na portalu "Moja srednja škola" imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan broj bodova, od ukupno 20 na testu: srpski jezik - 10,73, matematika - 11,89, na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali - hemija - 16,06 i fizika - 15,57, zatim, iz geografije ostvarili su - 14,63, biologije - 13,93 i istorije - 13.59 bodova.

Pored testova na srpskom jeziku, učenici su polagali i testove i na osam jezika nacionalnih manjina.

Prema ministrovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirano je 75.853 mesta. Najviše mesta po obrazovnim profilima planirano je u gimnazijama - 24 odsto, zatim u elektrotehnici - 11 odsto, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala - po 10,4 odsto, i na dualnim profilima 37.82 mesta.

- Najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su smerovi gimnazija (društveno-jezički, prirodno-matematički i opšti tip) u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu. Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu - rekao je Milićević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike