Sutra poseban oprez kada je reč o vremenu: Cela Srbija je "užarena" od upozorenja!

31.05.2024

16:20

0

Sutra poseban oprez kada je reč o vremenu: Cela Srbija je "užarena" od upozorenja!
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Srbija će tokom predstojećih dana biti izložena visokim i veoma visokim vrednostima UV indeksa, prema najnovijem izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), a prognoza za subotu i nedelju ukazuju na značajno povećanje UV indeksa u mnogim gradovima širom zemlje, posebno na jugu zemlje.

UV indeks danas će biti umeren, odnosno žut, a narandžast samo na Crnom vrhu.

Već sutra, u subotu, situacija će biti drastično promenjena, i UV indeks biće visok svuda osim u Peći i na Kopaoniku gde će biti četiri, dok će u ostatku Srbije biti 6 i 7.

RHMZ
 

Još veće zračenje biće u nedelju, 2. juna, pa će se ovaj indeks u četiri grada potpuno crveneti. Naime, vrlo visok stepen zračenja u nedelju će biti u Leskovcu, Prizrenu, Prištini i Vranju gde će biti 8, a u ostatku zemlje uglavnom 7, i u nekolicini gradova 6.

S obzirom na visoke temperature, i visoko zračenje trebalo bi se čuvati i toplotnog udara.

A imajući u vidu da visok UV indeks može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su opekotine od sunca, prerano starenje kože, a dugoročno i povećan rizik od raka kože, osobe sa osetljivom kožom, deca i stariji su posebno ugroženi.

UV indeksa ima više od 11. Do 2 je nizak i zelen, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast. Od 8 do 10 je vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike