Ministarstvo zdravlja: Preventivne preglede obavilo više od 23.000 građana

19.05.2024

23:12

0

Ministarstvo zdravlja ovom prilikom podseća i poziva gradjane da redovno odlaze kod lekara, a ne samo kad ih nešto zaboli

Ministarstvo zdravlja: Preventivne preglede obavilo više od 23.000 građana
Copyright Tanjug/Video

Danas je u blizu 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije ukupno 22.660 građana obavilo preventivne preglede, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo zdravlja obnovilo je posle dve godine veoma uspešnu i prepoznatljivu akciju besplatnih preventivnih pregleda, koje je inicijalno organizovana u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti, ali i obnavljanja poverenja izmedju medicinskih radnika i pacijenata.

Visok odziv građana na besplatne preventivne preglede najbolja je potvrda povećanja javne svesti o značaju prevencije kao osnove očuvanja zdravlja u našem društvu, što, kako se navodi, akciju Ministarstva zdravlja čini u potpunosti uspešnom.

Ministarstvo zdravlja ovom prilikom podseća i poziva gradjane da redovno odlaze kod lekara, a ne samo kad ih nešto zaboli, jer otkrivanjem na vreme potencijalnih oboljenja mogućnost izlečenja je daleko veća.

"Zato i organizujemo ponovo besplatne preventivne preglede, jer hoćemo da čujemo građane, hoćemo u jednoj opuštenoj atmosferi da razgovaramo s njima, da ih saslušamo, vidimo koje su njihove zamerke, koje su ideje, kako da učinimo sistem boljim, koji će odgovarati I njima I našim zdravstvenim radnicima", istakao je ministar Lončar.

Tanjug/Video
 

Ono što je posebno važno, da je tokom današnjih pregleda kod više desetina građana otkriven određeni zdravstveni nedostatak za koji do danas nisu znali i koji će već u narednom period uz preciznu dijagnostiku moći na vreme da počnu da leče. Posebno se istakao slučaj sedamdesetrogodišnjaka kome je tokom preventivnog pregleda u KBC Bežanijska Kosa otkrivena ogromna stomačna aneurizma, koja je bila pred pucanjem, te je odmah upućen u Urgentni centar UKCS na dalje hirurško zbrinjavanje.

Ministarstvo zdravlja još jednom, uz zahvalnost građanima na velikom odzivu i podršci akciji, posebnu zahvalnost iskazuje svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu i posvećenosti.

Svi zainteresovani građani, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, mogli su danas od 7 do 17 časova, bez zakazivanja i uputa, da izmere krvni pristisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike