Preventivni pregledi u zdravstvenim ustanovama širom Srbije: Otkrivena i teža stanja

19.05.2024

13:18

0

Svi zainteresovani građani, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, mogu od 7 do 17 časova

Preventivni pregledi u zdravstvenim ustanovama širom Srbije: Otkrivena i teža stanja
Copyright Tanjug/Video

U više od 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije danas je nastavljena akcija besplatnih preventivnih pregleda koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a tokom preventivnih pregleda otkrivena su i teža stanja koja zahtevaju hitan tretman.

Rukovodilac Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Snežana Polovina izjavila je za Tanjug da je interesovanje građana za preventivne preglede i ovog puta veliko.

Dodala je da to predstavlja dvostruki uspeh jer su građani, s jedne strane, razvili svest da je preventivna medicina od velike važnosti dok su, s druge strane, razvili poverenje u zdravstveni sistem, budući da lekari dolaze i van radnog vremena kako bi bili na raspolaganju pacijentima.

"U skoro 200 ustanova u celoj zemlji lekari su na raspolaganju svim zainteresovanim građanima", rekla je Polovina. Istakla je da je prevencija ključ zdravog zdravstvenog sistema i da je ona upravo cilj ovih pregleda.

Tanjug/Video
 

"Jedino ako u pravom trenutku uradimo preglede i prepoznamo neku nepravilnost ili bolest, možemo na vreme da počnemo i sa detaljnijom dijagnostikom i sa pravovremenim lečenjem", naglasila je Polovina.

Dodala je da kasno otkrivanje bolesti, naročito ako je reč o nekoj neizlečivoj, može da bude veliki problem.

"Pozivam građane da iskoriste ovaj dan i da se posvete svom zdravlju - da odvoje tih nekoliko sati i obave sve preglede. Ukoliko se ustanovi bilo kakva nepravilnost koja zahteva hitno zbrinjavanje, pacijenti će odmah biti upućeni u Urgentni centar, a ukoliko se radi o stanju koje zahteva dodatne preglede, pacijenti će naknadno biti kontaktirani sledeće nedelje", kaže Polovina.

Pacijenti koje je reporter Tanjuga sreo u UKCS vide u preventivnim pregledima mogućnost da, bez zakazivanja i čekanja, provere svoje zdravstveno stanje i pozdravljajuovu akciju Ministarstva zdravlja.

Tanjug/Video
 

"Pregledi su vrlo bitni za sve nas, uspela sam da završim sve za sat i po vremena. Dobrog sam zdravstvenog stanja, kažu lekari", rekla je jedna pacijentkinja nakon obavljenih pregleda. Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je za Tanjug da je u toj ustanovi tokom preventivnih pregleda zabeležen jedan slučaj da je pacijent u teškom zdravstvenom stanju, a da to uopšte nije znao.

Kako je navela Zdravković, reč o pacijentu (1951) koji je došao da iskoristi priliku za besplatan pregleg, bez ikakvih simptoma i tegoba koje bi ukazivale na teže stanje, a kojem je ultratzvukom abdomena otkrivena ogromna aneurizma abdominalne aorte veličine 71 x 74 mm, i koji je odmah poslat u Kliniku za vaskularnu hirurgiju UKCS.

"To stanje je izuzento opasno i da nije sada otkriveno, bilo je pitanje vremena kada bi ta aneurizma tokom nekog fizičkog napora pukla i dovela do fatalnog ishoda", kaže Zdravković.

Tanjug/Video
 

Dodala je da je pacijent dobro i da se planira operacija u najkraćem mogućem roku. Navodi i da su kod pacijenta starog 40 godina, koji takođe nije imao nikakve simptome zdravstvenih problema, otkrivene ozbiljne promene aritmije i da mu je data terapija, kao i da je kod velikog broja pacijenata oktriven dijabetes.

"Dijabetes je tihi ubica. Zato je važan skrining i rana dijagnostika, kako bi se na vreme počelo sa lečenjem, jer ti ljudi kojima je dijagnostifikovan dijabetes već danas mogu da počnu sa terapijom", naglasila je Zdravković. Dodala da su zbog svega toga pregledi od izuzetnog značaja, a da građani imaju poverenja, jer dolaze na preglede samo u zdravstvene ustanove čiji je osnovač Ministarstvo zdravlja.

Od jutros je gužva i u Domu zdravlja Zvezdara, a v.d. direktora Aleksandra Ružičić rekla za Tanjug da je ideja preventivnih pregleda otkrivanje bolesti u asimptomatskoj fazi i njihovo adekvatno lečenje.

Tanjug/Video
 

"Sve hronične, pa i maligne bolesti, kada se otkriju na vreme, imaju mnogo bolju prognozu i ishod", ističe Ružičić.

Prema njenim rečima, cilj Ministarstva zdravlja i svih zdravstvenih radnika jeste da budu što bliže pacijentima, da izgrade poverenje i da video šta je to što može da se uradi za njih. Dodala je da je prevencija od velike važnosti i da je "bolje sprečiti nego lečiti", zbog čega je pozvala sve pacijente da dođu i obave preglede. Za veliki broj pacijenata, mogućnost da obave preglede bez zakazivanja i čekanja je od velikog značaja.

Tanjug/Video
 

"Sada čekam još pregled interniste i završio sam sve. Sve brzo ide i dobro je organizovano", kaže jedan od pacijenata. Pregledi se danas mogu obaviti i u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, kao i drugim kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Srbiji.

Svi zainteresovani građani, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, mogu od 7 do 17 časova, bez zakazivanja i uputa, da izmere krvni pristisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike