Srbija ponovo broj 1: Zaradili smo 600 miliona evra za samo tri meseca

18.05.2024

10:02

0

Naša zemlja je, po izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju

Srbija ponovo broj 1: Zaradili smo 600 miliona evra za samo tri meseca
Copyright Foto: RINA

Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

I ova godina je rekordna po prihodima od stranih gostiju i za samo prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 miliona evra, a što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

Kandić je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.

Presudni letovi "Er Srbije"

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić je rekao da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ali i izrazio uverenje da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Gvandžo, omogućiti pozicioniranju Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope.

- Veliki broj direktnih letova "Er Srbije" ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju - rekao je Kandić.

- Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta - rekao je Kandić na "Beogradskom manifestu“.

Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo turizma i omladine.

Zato je Srbija i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije, vodeća destinacija u Evropi u prvom kvartalu ove godine. Kandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa ove godine doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike