Omiljene turističke destinacije gutao požar koji se očekuje i ove godine: Otkrivamo šta ako vas na letovanju zadesi vanredna situacija!

06.05.2024

20:01

0

Autor: I.K.

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je preporuke i savete šta preduzeti

Omiljene turističke destinacije gutao požar koji se očekuje i ove godine: Otkrivamo šta ako vas na letovanju zadesi vanredna situacija!
Copyright Profimedia

Putovanje je uvek prilika za odmor, ali može doći i do nepredviđenih okolnosti, poput elementarnih nepogoda, nereda, proglašenja vanrednog stanja u zemlji destinacije, izbijanja ratnih sukoba i sličnih nemilih događaja.

Sećamo se požara u Grčkoj koji su divljali u letovalištima gde odlaze naši turisti, a s obzirom da se ove godine očekuje još toplije leto nego prošle godine, nije isključeno da bi se tako nešto moglo ponoviti. 

Ukoliko se ovako nešto neplanirano dogodi dok ste u nekoj stranoj zemlji, pre svega je važno sačuvati zdravlje, te se skloniti na bezbedno, a potrebno je poznavati i proceduru šta u takvom slučaju treba da radite, kako šteta po vas ne bi bila još veća.

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je preporuke i savete šta preduzeti kako biste iz novonastale neprijatne situacije izašli sa što manje posledica.

Ukoliko niste direktno ugroženi nekakvim neprijatnim okolnostima, potrebno je da se sa važećim putnim ispravama najhitnije javite našem najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, koje će vam dati uputstvo za dalje postupanje i objasniti kako da se najbrže i najlakše evakuišete iz ugrožene zone. Ako u ugroženoj zoni zemlje u kojoj se nalazite nema našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, javite se na broj telefona Ministarstva spoljnih poslova koji je dostupan 24 sata i gde ćete dobiti informacije za dalje postupanje.

- Ukoliko nije ugrožena cela teritorija zemlje vaše destinacije, učinite sve da, ukoliko je to moguće, napustite ugroženo područje i prebacite se u sigurnije delove zemlje. Kontaktirajte tur-operatera, ukoliko ste na destinaciju otišli posredstvom turističke agencije, koji je u obavezi da organizuje efikasnu evakuaciju, ukoliko je to ikako moguće - savetuju iz MSP.

Šta ako ste izgubili pasoš

Dodaju da, ako izgubite putnu ispravu, neophodno je javiti se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje je najbliže mestu gde se nalazite kako bi vam pomogli da se prevaziđe novonastala situacija.

Profimedia
 

- Ova situacija može biti vrlo teška za prevazilaženje, zbog čega još jednom podsećamo koliko je važno da prilikom evakuacije ili hitnog napuštanja određene teritorije kod sebe imate bilo kakav identifikacioni dokument, bar za jednog punoletnog člana porodice. Pasoše treba držati razdvojene od ličnih karata, kako biste - ako dođe do neočekivane situacije, da je na primer recepcija hotela gde su vam pasoši potopljena ili izgorela u požaru - imali ličnu kartu ili vozačku dozvolu, da dokažete identitet - napominju iz MSP.

U slučaju da je prilikom vanredne situacije došlo do smrtnog slučaja ili povređivanja, treba postupiti takođe po jasnim smernicama Ministarstva, kako biste iz svih problema izašli sa što manje birokratskih problema.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike