"Naduvao" dva promila, a kap nije popio! Pio antibiotike, pa otkrio da mu alkohol sam nastaje u telu!

30.04.2024

07:55

0

Autor: R.M.

Čovek nakon policijske kontrole saznao da pati od sindroma autovrenja, poznatog i kao sindrom stomačne fermentacije

"Naduvao" dva promila, a kap nije popio! Pio antibiotike, pa otkrio da mu alkohol sam nastaje u telu!
Copyright Profimedia

Slučaj Belgijanca koji je nedavno oslobođen optužbi zbog vožnje u pijanom stanju izazvao je posebnu pažnju u medijima. 

Naime, njegova advokatica Anse Geskajer objasnila je da je, u "jednoj nesrećnoj koincidenciji", njen klijent zaustavljen zbog "alkohola", ali su tri lekara koja su ga pregledala potvrdila da pati od izuzetno retkog stanja u kom telo samo proizvodi alkohol. U pitanju je sindrom autovrenja, poznat i kao sindrom stomačne fermentacije. 

Ono što je zanimljivo jeste to što se u organizmu stvara ista vrsta alkohola koji postoji i u alkoholnim pićima. A ljudi koji pate od ovog simptoma mogu imati slične probleme kao da su alkoholisani.

Inače, fermentacija nastaje uz pomoć gljivica ili bakterija prisutnih u gastrointestinalnom traktu. Za organizam je normalno da se tokom varenja stvara mala količina etanola. Međutim, usled delovanja nekih spoljnih faktora ili genetski, može doći do ogromne proizvodnje etanola u telu. Tako pomenuti Belgijanac nije prvi kome se nešto ovakvo desilo.

Slučaj od pre 7 godina

Jedan slučaj opisan je još 2017. godine u časopisu "BMJ Open Gastroenterology", kada je jedan sredovečni muškarac primetio da ima probleme sa pamćenjem, depresiju i promenu ponašanja. 

On se obratio jednoj klinici da bi utvrdio o čemu se radi i objasnio je da mu se simptomi javljaju već šest godina. Da stvar bude čudnija, on nije uzimao nikakve lekove ili preparate. Objasnio je i da su se simptomi pojavili nakon uzimanja jakih antibiotika zbog povrede prsta.

Profimedia
 

Dodao je da su se nedelju dana nakon toga pojavili izlivi emocija, depresija, gubitak pamćenja, pa čak i agresivno ponašanje. Lekari su mu dali terapiju protiv anksizonosti.

Međutim, jednog dana zaustavila ga je saobraćajna policija, i pošto je odbio alkotest, odveli su ga na vađenje krvi u bolnicu. A onda su mu u laboratoriji pronašli neverovatna dva promila alkohola u krv. S obzirom na to da nisu želeli da ga poštede kazne, odlučio je da sam otkrije od čega pati.

Na kraju je saznao, pretražujući na internetu, šta mu se dešava u telu. 

Lečenje

Inače, pretpostavlja se da je čovek u crevima imao gljivice koje su ugljene hidrate u telu pretvorile u etanol, a sve je počelo šest godina ranije kada je zbog upotrebe antibiotika došlo do promene crevne flore i rasta fermentirajućih gljivica.

Što se tiče lečenja ovog sindroma, prvo se radi terapija akutne etanolne intoksikacije. 

Potrebno je otkriti i o kojoj se vrsti gljivica ili bakterija je reč, kao i kako reaguju na određene antimikotike ili antibiotike. 

Obolelima se uvodi dijeta bogata proteinima i maskimalno se smanjuje količina ugljenih hidrata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike