Nikad brže do savetnika farmaceuta za hipertenziju i za novouvedeni lek

23.04.2024

11:00

0

Trenutno u apotekama ima blizu 960 savetnika farmaceuta, koji sprovode sedam usluga za pacijente

Nikad brže do savetnika farmaceuta za hipertenziju i za novouvedeni lek
Copyright Tanjug/Video

Farmaceutska komora Srbije pokrenula je aplikaciju "Pronađi savetnika", kao i dva nova savetovališta u apotekama širom naše zemlje - savetnik za hipertenziju i savetnik za novouvedeni lek. 

Generalna sekretarka Farmaceutske komore Srbije Dragana Rajković izjavila je za Tanjug da je u okviru nove aplikacije omogućeno pretraživanje po uslugama, gradovima i imenima savetnika.

-Nakon odabira savetnika dostupni su sledeći podaci: slika, zvanje, specijalizacija (ukoliko postoji), vrsta usluge koju savetnik pruža, naziv i adresa apoteke, kontakt mejl i telefon, rekla je Rajković. 

Tanjug/Video
 

 

Ona navodi da trenutno u apotekama ima blizu 960 savetnika farmaceuta, koji sprovode sedam usluga za pacijente. 

-Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, post-kovid savetovalište i savetovalište za vakcinaciju. Svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati, kaže Rajković.

Nedavno uvedene nove usluge - savetnik za novouvedeni lek i savetnik za hipertenziju, imaju za cilj identifikaciju potencijalnih ili aktuelnih terapijskih problema u vezi sa primenom leka. Usluga će se sprovoditi kroz nekoliko koraka, koji podrazumevaju praćenje pacijenta u periodu od tri meseca.

Ona navodi da se smatra da 30 do 50 odsto pacijenata ne primenjuje pravilno propisane lekove. 

Tanjug/Video
 

 

-Najčešci razlozi za zabrinutost pacijenta su nedostatak informacija o leku i njegovom efektu na zdravlje, nedostatak uverenja u neophodnost primene leka, nerazumevanje načina primene leka, usklađivanje režima doziranja sa svakodnevnim aktivnostima i zabrinutost zbog mogućih neželjenih efekata, rekla je Rajković. 

Farmaceutska komora Srbije je pripremila standarde za pružanje još jedne farmaceutske usluge na nivou primarne zdravstvene zaštite - savetnik za hipertenziju.

-Standardizovana farmaceutska usluga za pacijente sa hipertenzijom se sastoji iz tri koraka koji pokrivaju osnovne potrebe u upravljanju terapijom, kontrolu krvnog pritiska i nefarmakološke mere. Svaki pacijent će kompletnu uslugu proći kroz dva do dva i po meseca, rekla je Rajković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike