Aleksandar odlučio da ponovo pomeri granice: Opet će trčati za malog Nikolu, ovog puta od Kragujevca do Ostroga! (FOTO)

22.04.2024

19:50

0

Autor: I.K.

Svestan značaja ovakvog poduhvata, odlučio je da ponovi akciju, ali ovog puta na drugoj ruti

Aleksandar odlučio da ponovo pomeri granice: Opet će trčati za malog Nikolu, ovog puta od Kragujevca do Ostroga! (FOTO)
Copyright Privtna arhiva/Ustupljene fotografije

Tarašanin Aleksandar Jovanov (20) odlučio je da pomeri granice i da nadmaši ono što je već postigao nadljudskim naporima.

Ovaj humani mladi čovek, nakon humanitarnog trčanja iz Taraša do Kragujevca, u martu ove godine da bi prikupio sredstva potrebna za lečenje Nikole Mrdakovića (8), koji boluje od nekoliko tumora na mozgu odlučio se na novi podvig.

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Kako je ispričao za 24sedam, ovog puta će trčati od Kragujevca do Ostroga.

Osmogodišnji Nikola Mrdaković, inače, ima retko oboljenje, tuberoznu sklerozu. U sklopu bolesti ima puno benignih tumora na kori mozga i u mozgu, a neki od tih tumora izazivaju i epileptične napade.

I pored mnogobrojnih antiepileptika, kontrola napada nikada nije postignuta i jedino rešenje je operacija. Nažalost, takva vrsta operacije se ne radi kod nas, te su prinuđeni da rešenje traže u inostranstvu, a za taj poduhvat im je potrebno 400.000 dolara. 

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Kako bi pomogao Nikoli i njegovoj porodici da sakupe neophodan novac, Aleksandar je odlučio da ponovo trči. 

- Nisam bio očekivao da će prva akcija u martu naići na toliki odjek kod svih dobrih ljudi, koji su kupovali moje pretrčane kilometre i uplaćivali novac za Nikolu. Svestan značaja ovakvog poduhvata, odlučio sam da ponovimo, ali ovog puta na drugoj ruti. Tamo gde smo prošli put stali, u Kragujevcu, sada ćemo krenuti put Ostroga, kaže za 24sedam Aleksandar.

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Napominje da je tokom trke u martu prikupljeno dva miliona dinara, te da je sveukupno ostao neverovatan osećaj i da su se tek sada slegle emocije.

- Sve te sms poruke, kupljeni kilometri pomoglo je da prikupimo deo neophodnih sredstava, ali pošto je Nikoli potrebno još, krećem najverovatnije 18. maja na put od 400 kilometara, od Kragujevca do Ostroga. Očekujem da ću trčati 11 dana, dnevno u proseku 35 do 55 kilometara u zavisnosti od terena i vremena, navodi Aleksandar.

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Pun utisaka i emocija, opisujući kako ga je napred vodila samo želja da pomogne, navodi da se drugog dana povredio, odnosno da mu se obnovila stara povreda kolena te mu je to predstavljalo problem, ali motivacija da nastavi i izdrži uprkos bolovima je bila jača.

- Uprkos svemu nijednog trenutka nisam odustao. Povredu saniram i dalje svakodnevno, borim se, a računamo da će do 18. maja sve to biti kako treba, ističe Aleksandar.

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Dodaje da je Nikolina majka krajnje emotivno dočekala vest da će ponovo trčati, te da su zahvalni za sve što činimo za njega.

- Novac se može uplatiti sms porukom 1626 na 3030, a kilometre prodajemo za 500 dinara po kilometru uplatama na račun Fondacije "Budi human". Trku ćemo prenositi na jutjub kanalu "Mladi u akciji“, a u planu su brojne druge humanitarne akcije. Moj drug Goran Ivanišević snimaće sve vreme trčanja, a potreban će nam biti neko da vozi paralelno sa nama, kako bi prenosio neophodnu opremu. Mogu da nagovestim da najesen planiramo jedan projekat, ali to ćemo naknadno da obavestimo javnost, najavio je Aleksandar.

Privtna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Navijamo za njega da izdrži napornu trku i za Nikolu da prikupi dovoljno sredstava kako bi mogao da ode na operaciju.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike