Aleksandar trči maraton za srećno Nikolino detinjstvo: Potreban mu je naš vetar u leđa da pregura 220 kilometara zbog operacije dečaka

05.03.2024

07:55

0

Autor: I.K.

Kreće iz Taraša i trči do Kragujevca, što je ruta od 220 km, i plan je da se svaki kilometar proda

Aleksandar trči maraton za srećno Nikolino detinjstvo: Potreban mu je naš vetar u leđa da pregura 220 kilometara zbog operacije dečaka
Copyright YouTube/RTV Santos Zrenjanin/Privatna arhiva

Tarašanin Aleksandar Jovanov (20) odlučio je da pokrene akciju humanitarnog trčanja kako bi prikupio sredstva potrebna za lečenje Nikole Mrdakovića (8), koji boluje od nekoliko tumora na mozgu. Kako je operacija jedini lek, i to u Americi, potrebno je da se prikupi 400.000 dolara.

U zavisnosti od vremenskih uslova, trčanje će trajati od 9. do 13. ili 14. marta.

- Krećem iz Taraša i trčim do Kragujevca. To je ruta od 220 kilometara, i plan je da se svaki kilometar proda o ceni od najmanje 1.000 dinara. Ukoliko kupci žele da doniraju više novca, mogu, i to je svakako dobrodošlo. Uplate za otkupljene kilometre se vrše na namenski račun za lečenje Nikole 160-6000001811496-83. Ko god želi može da pomogne i slanjem SMS poruke sa brojem 1626 na broj 3030 - navodi humani Tarašanin.

Objašnjava da malog Nikolu Mrdakovića i njegovu porodicu poznaje jer su rodom iz Taraša, te u razgovoru za 24sedam ističe da je Nikolina mama bila posebno dirnuta kada joj je rekao za akciju koju planira.

Privatna arhiva
Nikola Mrdaković

- U planu je da se održe još neke humanitarne manifestacije za Nikolu u narednom periodu u Zrenjaninu - najavljuje Aleksandar.

Isitče da svakodnevno trenira za ovaj poduhvat.

- Treniramo nekoliko sati ujutru i uveče i praktično smo spremni. Ja inače treniram karate i ideja za ovu akciju mi je sinula zahvaljujući mom treneru Danku Đokiću, velikom humanisti, uz koga sam odrastao i koji mi je ove vrednosti usadio. Planiramo već i naredni angažman, sa čovekom iz Bosne i Hercegovine koji ovakve akcije održava redovno - objašnjava Aleksandar.

Privatna arhiva
Aleksandar Jovanov

 

Dodaje da mu je plan da trči 50 kilometara dnevno, ako uslovi i vreme budu odgovarajući, mada ističe da do sada nije trčao duge staze i da se prvi put upušta u ovako nešto.

- Imaću pratnju, koju će činiti moj brat Nikola Vico i moj drug Goran Ivanišević, koji će verovatno sve to da snima, pa će cela humanitarka trka biti emitovana i na YouTube kanalu. Spremao sam se i spremam se i dalje. Dgo sam u sportu i verujem da će ovo biti uspešan projekat - rekao je Aleksandar Jovanov.

Nikola Mrdaković, inače, ima retko oboljenje, tuberoznu sklerozu. U sklopu bolesti ima puno benignih tumora na kori mozga i u mozgu, a neki od tih tumora izazivaju i epileptične napade. I pored mnogobrojnih antiepileptika, kontrola napada nikada nije postignuta. Nikola svakodnevno ima epi napade. Jedino rešenje je operacija. Nažalost, takva vrsta operacije se ne radi kod nas, te su prinuđeni da rešenje traže u inostranstvu, a za taj poduhvat im je potrebno 400.000 dolara. 

Zato pomozimo Aleksandru i Nikoli da stignu zajedno do cilja.

Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike