Operacijom katarakte u privatnim klinikama o trošku RFZO skraćene liste čekanja

11.04.2024

16:30

0

RFZO je saopštio da na tu uslugu, posle ažuriranja liste, čeka manje od 10.000 ljudi

Operacijom katarakte u privatnim klinikama o trošku RFZO skraćene liste čekanja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Broj pacijenata na listi čekanja za operaciju katarakte smanjen je sa 18.000 na 9.800, budući da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) omogućio osiguranicima da se automatski o trošku fonda operišu u 28 privatnih klinika.

RFZO je saopštio da na tu uslugu, posle ažuriranja liste, čeka manje od 10.000 ljudi.

"Oni takođe imaju mogućnost da se bez čekanja operišu u privatnim bolnicama, ili da čekaju svoj termin u državnim o čemu se automatski izjašnjavaju prilikom upisa na listu", navodi se u saopštenju.

Kompletan spisak privatnih bolnica u kojima se radi operacija katarakte o trošku države objavljen je na sajtu RFZO. U saopštenju se dodaje da mnogi od pacijenata do sada nisu prihvatali ponudu da operaciju katarakte urade na privatnim klinikama, već su ostali da čekaju termin u državnim bolnicama.

Kada je reč o listi čekanja za ortopedske operacije, iz fonda naglašavaju da na osnovu podataka dobijenih od ustanova, RFZO objavljuje liste čekanja kako bi pacijenti imali lakši uvid i kako bi se smanjile mogućnosti za bilo kakvu manipulaciju sa redosledom na listama.

"Liste čekanja za pojedine operacije ili dijagnostičke preglede, formiraju i ažuriraju isključivo zdravstvene ustanove u kojima se te intervencije obavljaju i to u skladu sa odlukom lekara donetom na osnovu medicinskih indikacija. Ko će i kada biti operisan, ne određuje RFZO već ustanove i na njima je da obezbede termine za intervencije, a za kontrolu rada zdravstvenih ustanova zaduženo je Ministarstvo zdravlja".

Dodaje se da RFZO nema zakonsku mogućnost da utiče na organizaciju rada ustanova u koje spadaju i termini za preglede, odnosno operacije.

U saopštneju se dodaje i da je vreme čekanja na intervencije ugradnje veštačkog kuka i kolena najduže na Institutu za ortopediju Banjica, te je RFZO uputio pacijente koji su najduže ćekali i koji su to želeli - na operaciju u druge bolnice koje za to imaju kapacitet.

"Zahvaljujući tome, kao i brisanjem sa liste pacijenata koji su već operisani ili su odustali od operacije, vreme čekanja na Institutu Banjica skraćeno je sa 10 godina na tri godine", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se i da za vantelesnu oplodnju (VTO) ne postoje liste čekanja, te da se postupak obavlja u skladu sa tempom koji diktiraju medicinski uslovi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike