Škodrić: Četvrtina ortopedskih pacijenata želi operaciju u drugoj bolnici - ovo je glavni razlog

21.05.2023

09:37

0

Škodrić je rekla da će sa jedinstvene liste pacijenti biti upućivani u onu državnu bolnicu čiji kapaciteti omogućavaju da budu operisani u najkraćem roku

Škodrić: Četvrtina ortopedskih pacijenata želi operaciju u drugoj bolnici - ovo je glavni razlog
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić - Copyright Foto: RFZO

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić poručila je danas da će sledeće nedelje biti urađene intervencije kod onih koji su prvi preusmereni u drugu ustanovu na ugradnju veštačkog kuka i kolena.

Kako je objasnila, oko 25 odsto pacijenata koji najduže čekaju na ugradnju veštačkog kuka i kolena, a kojima je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) slao dopise da se izjasne da li žele da budu preusmereni u drugu državnu zdravstvenu ustanovu, prihvatilo je tu ponudu.

- Biće formirana jedinstvena lista, a redosled na njoj zavisiće od dužine dosadašnjeg čekanja , kao i od trenutka zdravstvenog stanja pacijenta, ukoliko se naglo pogoršala dosadašnja bolest", istakla je Radojević Škodrić za "Politiku".

Ona je rekla da će sa jedinstvene liste pacijenti biti upućivani u onu državnu bolnicu čiji kapaciteti omogućavaju da budu operisani u najkraćem roku, kao i da će se voditi računa o udaljenosti bolnice od mesta stanovanja pacijenta.

Najduže se čeka na ugradnju kuka i kolena

"Najduže se čeka na ugradnju kuka i kolena, i zato smo počeli da rešavamo listu za te operacije. Pacijenti koji su dobili naš dopis treba do 1. juna da odgovore i da popunjen i potpisan upitnik dostave RFZO-u poštom, ili putem mejl adrese [email protected]", rekla je Škodrić, i dodala da je RFZO prošle nedelje počeo da kontaktira sa osiguranicima koji su prvi poslali odgovore i pristali da budu preusmereni.

Ona je objasnila da oni koji ne žele da budu preusmereni i hoće da se operišu tamo gde su upisani na listu i dalje ostaju na listi čekanja.

"Liste čekanja se ne vode samo u Srbiji, već i u najrazvijenijim zemljama sveta", dodala je Škodrić. Na pitanje u vezi sa listom čekanja na transplantaciju organa, na kojoj je, piše "Politika", oko 2.000 ljudi u Srbiji, direktorka Škodrić je objasnila da je bitna novost ukidanje starosne granice na upućivanje na transplantaciju jetre usred urođene bolesti jestre.

"Ova izmena je značajna i za pacijente kod kojih se eventualno kasnije u životu javlja potreba za ponovnom transplantacijom u inostranom centru gde je obavljena prva transplantacija u dečjem uzrastu", objasnila je ona.

Osim brisanja starosne granice za presađivanje jetre, novi zakon Vlade Srbije o presađivanju organa omogućio je i angažovanje stranih stručnjaka za transplantaciju jetre, rekla je Škodrić.

Najavljen dolazak i stručnjaka iz Londona

Ona je istakla da je zahvaljujući potpisanom protokolu između RFZO-a i jedne londonske bolnice, najavljen dolazak tima stručnjaka iz Londona, svetskog ranga, koji će u sredinom juna obaviti transplantaciju bubrega sa živog donora u Univerzitetskoj dečjoj klinici kod dvoje dece koja imaju manje od 30 kilograma, i koje za sada naši stručnjaci nisu u mogućnosti da obavljaju.

Ona je takođe objansila da je RFZO po prvi put omogućio osiguranicima da se leče uz tzv. "off label" primene lekova.

"To podrazumeva da se lek koristi za bolest za koju nije registrovan, ili da se koristi za starosnu kategoriju za koju nije registrovan, ili na osnovu naučnih dokaza da je lek bezbedan i efikasan u tim slučajevima", naznačila je Škodrić.

Ona je objasnila da pacijenti do takvog leka mogu doći na predlog nadležnog lekara specijaliste, koji o svemu detaljno upozna pacijenta, a, ukoliko je pacijent saglasan sa predlogom, sačinjava se predlog konzilijuma za primenu leka koji se dostavlja etičkom odboru zdravstvene ustanove.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike