Selaković: Borba za slobodu nam je pokazala važnost sloge

02.04.2024

19:37

0

Ova posebna slika prikazuje poseban trenutak - Sabor, skup, zbor u Orašcu, gde su naši preci doneli presudnu odluku o otpočinjanju Bune protiv dahija i borbu protiv velike osmanske imperije

Selaković: Borba za slobodu nam je pokazala važnost sloge
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković poručio je danas u Nišu, na otvaranju izložbe "Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, da iz srpske istorije treba da naučimo da je u borbi za državnost i slobodu najvažnija sloga.

U govoru na otvaranju izložbe Ministarstva odbrane, koja je posle Beograda preseljena u Niš, Selaković je zahvalio mandataru za sastav nove Vlade i aktuelnom ministru odbrane Milošu Vučeviću, zbog toga što je ta izložba posle glavnog grada otvorena u nekadašnjoj "ratnoj prestonici Srbije, gradu Nišu".

"Ima neke simbolike danas u ovom našem okupljanju. Kada svega tri dana nakon imenovanja za mesto mandatara za sastav nove Vlade, on (Miloš Vučević), koji je iz Novog Sada, odluči da prvi grad gde će se izložba otvoriti, posle Beograda bude Niš, mislim da to dovoljno govori o poštovanju i požrtvovanosti našeg ministra odbrane prema ratnoj prestonici Srbije. Pametnom je dovoljno da neke pouke iz toga izvuče", poručio je Selaković.

On se, prilikom govora posebno dotakao izložene slike Nebojše Đuranovića.

"Ova posebna slika prikazuje poseban trenutak - Sabor, skup, zbor u Orašcu, gde su naši preci doneli presudnu odluku o otpočinjanju Bune protiv dahija i borbu protiv velike osmanske imperije. Taj glas nije došao samo do Niša, već i do Soluna, Atine, Beča, Pariza, Moskve, Londona. Zahvaljujući  velikom srpskom, hroničnom vekovnom problemu - nesloge, taj plamen slobode koji je obasjao nekadašnji Beogradski pašaluk i došao nadomak Niša, u sam Niš nije ušao jer je nesloga zavladala srpskim vojvodama. Neprijatelj je to iskoristio da dovede nove snage i zadao težak udarac našoj ustaničkoj vojsci", rekao je Selaković.

Dodao je da je upravo ta nesloga, grad Niš i Nišlije koštala dugog čekanja na tu slobodu.

"Mislim da je svima jasno protiv čega treba da se borimo i da je važno da budemo složni kao što smo večeras složni došli na ovu izložbu", zaključio je Selaković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike