U pet gradova u subotu visoko UV zračenje: Za vikend letnje temperature, jedan grad će beležiti 30 stepeni

29.03.2024

15:39

0

Autor: M. Vu.

To znači da je izlaganje suncu u tim područjima rizično, pa je preporučljivo nositi zaštitnu odeću, sunčane naočare i kremu za sunčanje

U pet gradova u subotu visoko UV zračenje: Za vikend letnje temperature, jedan grad će beležiti 30 stepeni
Vreme za vikend - letnje - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U pet gradova će u subotu biti visoko zračenje, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).


U Sjenici, na Kopaoniku, u Peći, Prištini i u Vranju, UV indeks će biti od 6 do 7, što se klasifikuje kao visok i označava se narandžastom bojom. To znači da je izlaganje suncu u tim područjima rizično, pa je preporučljivo nositi zaštitnu odeću, sunčane naočare i kremu za sunčanje, ali i izbegavati duže boravke na otvorenom, posebno između 10 ujutro i 4 popodne kada je sunčeva aktivnost najjača.
pritnscreen/RHMZ
 

 

U ostatku Srbije UV indeks će biti od 3 do 5, što se klasifikuje kao umeren i označava se žutom bojom. Iako je ovo niži indeks u poređenju s prethodno navedenim područjima, i dalje zahtijeva oprez prilikom izlaganja suncu. Preporučuje se primena istih mera opreza kao i kod viših UV indeksa.

Za vikend i u ponedeljak letnje temperature: Loznicu čeka 30 stepeni

Za vikend i u ponedeljak jako jugozapadno strujanje sa severa Afrike preko Sredozemlja usloviće priliv još toplijeg vazduha, pa se očekuje pretežno sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 25 do 30 stepeni.

pritnscreen/RHMZ
 

 


U planinskim predelima i u košavskom području duvaće umeren, povremeno i jak južni vetar.

Od utorka hladnije

U ponedeljak uveče prolazno naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i padom temperature uz pojačan zapadni i severozapadni vetar zahvatiće zapadnu polovinu zemlje, a tokom noći ka utorku i ostale predele.

U utorak pad temperature za 7 do 10 stepeni u odnosu na prethodni period, pa će maksimalna temperatura u drugoj polovini sedmice u većini mesta biti od 20 do 23 stepeni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike