Šta je Šegrenov sindrom od koga je umrla Slađana Milošević? Bolest koja "isušuje" oči, usta i uvećava žlezde

26.03.2024

14:23

0

Autor: R.M.

U 90 odsto slučajeva napada žene, a najčešće se dijagnostikuje nakon menopauze

Šta je Šegrenov sindrom od koga je umrla Slađana Milošević? Bolest koja "isušuje" oči, usta i uvećava žlezde
Slađana Milošević - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Šegrenov sindrom, poznat i kao Sjogrenov sindrom, hronična je autoimuna bolest koja progresivno uništava egzokrine žlezde.

Karakteristično je to da se kod obolelih smanjuje stvaranje suza i pljuvačke i uvećavaju se parotidne (doušne) žlezde usled imunološki izazvanog oštećenja suznih i pljuvačnih žlezda.

Bolest je 1933. prvi opisao švedski lekar Henrik Šegren, a kliničke manifestacije ove bolesti mogu biti proširene zahvatanjem nervnog sistema, krvnih sudova i tako dalje. U 90 odsto slučajeva napada žene, a najčešće se dijagnostikuje nakon menopauze.

Iako je bolest u porastu, veoma je malo izučena. Šegrenov sindrom je drugi po učestalosti autoimunski poremećaj kod odraslih osoba, odmah posle reumatoidnog artritisa. Procena je da oko 30 odsto bolesnika sa SEL-om i reumatoidnim artritisom ima i Šegrenov sindrom. 

Antonio Ahel/ATA Images
Slađana Milošević

Smrt kod Šegrenovog sindroma je obično izazvana postepenim smanjenjem funkcija egzokrinih organa, u kojima se infiltriraju limfociti. 

Od Šegrenovog sindroma podjednako mogu oboleti pacijenti svih uzrasta, ali se nešto učestalije javlja kod starijih ljudi. Najčešće počinje između četrdesete i šezdesete godine, a prosečna starost bolesnika u momentu početka je 52 godine.

Nažalost, ne zna se tačan uzrok nastanka Šegrenov sindroma, a istraživanja ukazuju na vezu imunogenetičkog fenotipa i imunoserološkog profila bolesti i značajne uloge naslednih faktora u nastanku bolesti.

Početni oblik sindroma se javlja bez znakova nekog drugog reumatičnoog oboljenja, ali sekundarni Šegrenov sindrom ima veze sa drugim reumatskim bolestima, kao što su sistemski eritemski lupus, reumatoidni artritis ili skleroderma. 

Retko kod žena mogu biti zahvaćene vaginalne žlezde, što izaziva suvoću vaginalne sluzokože,  dok se u sekundarnom obliku Šegrenov sindroma javljaju bolovi u zglobovima, Rejnoov fenomen, uvećanje limfnih čvorova i bolesti bubrega, živaca i mišića. Nije retko da oboleli imaju upalu štitne žlezde, gastroezofagealni refluks, pa čak i rak limfnih čvorova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike