Ovo je smrtonosni "sladoled": U Srbiji tri godine, a ovo morate da znate o njoj (FOTO)

17.02.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Ova sintetička droga uništava moždane funkcije i srce

Ovo je smrtonosni "sladoled": U Srbiji tri godine, a ovo morate da znate o njoj (FOTO)
Copyright Profimedia

Sintetička droga "sladoled", koja je preplavila tržište Evrope, a pre svega Norveške i Holadije kako pokazuju današnja istraživanja, u Srbiju je stigla 2021. godine, ali već u oktobru je stavljena na listu smrtonosnih narkotika. 

Na našem tržištu je u veoma malom procentu, pogotovu što su ovde zastupljeniji drugi sintetički proizvodi.

Printscreen/Europol/Carabinieri
"Sladoled" se u Srbiji pojavio 2021. godine

Evropski negativni trendovi pokazali da ova droga, poslednje dve godine, neverovatnom brzinom osvaja tržište narkotika. Crveni alarm upaljen je za policije na Balkanu, ali je "sladoled" postao ogroman problem u Sloveniji.

Upotreba ove droge 3-MMC je sve češća u noćnim izlascima i utrostručila se između 2020. i 2023. godine. Istraživači Instituta za zavisnost Trimbos sproveli anketu među više od 7.000 ljudi od 16 i 35 godina o korištenju droge, a svaka treća je priznala da uzima "sladoled". Taj procenat je 2020. godine iznosio svega devet posto. Najčešće je koriste jednom nedeljno.

ŠTA JE SLADOLED

"Sladoled" je sintetička droga koja je ustvari 3-Metilmetkatinon, strukturno blisko srodan sa drogom mefedronom (4-MMC). Prodaje se u kristalnom obliku ili u finom belom prahu i liči na kokain. Pakuje se u obične plastične kesice ili pak u šarene industrijske ambalaže.

Profimedia
Sintetičku drogu često, po izgledu, porede sa kokainom

 

Procene su da je "sladoled" prvi put primećen početkom 2012. godine, od kada vuče i naziv "led", što nije najpogodniji naziv jer se pod ovim imenom pojavljuje i metamfetamin.

Korisnici opisuju efekte ove droge kao slične onima sa MDMA i kokainom, ali svakako intenzivnije. Čoveka "drži" od šest do 20 sati.

Spada u kategoriju takozvanih "hemikalija za istraživanje", tako da se vrlo malo zna o njegovim dugoročnim posledicama. Svakako, dovodi do povećanja krvnog pritiska i telesne temperature, suši usta i proširuje zenice, a ubija možda ćelije. Usled uzimanja velikih doza ova droga izaziva konvulzije i napade slične epilepsiji. Mogu se javiti i problemi sa srčanim mišićem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike