Ministarka Vujović potpisala ugovore za projekte unapređenja kvaliteta vazduha u 65 gradova i opština širom Srbije

15.03.2024

14:36

0

Autor: R.M.

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa

Ministarka Vujović potpisala ugovore za projekte unapređenja kvaliteta vazduha u 65 gradova i opština širom Srbije
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predstavnicima 65 lokalnih samouprava širom Srbije ugovore o realizaciji projekata u 2024. godini, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha.

Ugovori su potpisani za dodelu ukupno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa, za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

„Danas sam potpisala ugovore koji su namenjeni unapređenju kvaliteta vazduha i zemljišta i za koje smo obezbedili značajna sredstva. Čestitam gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva koje vodim, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama. Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti, važni za građane - rekla je Vujović.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine već četvrtu godinu zaredom raspisuje javne konkurse koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat. Tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

„I ove godine smo opredelili značajna sredstva za podršku lokalnim samoupravama u realizaciji ekoloških projekata. Na osnovu ugovora koje sam danas potpisala, menjaćemo kotlove u Knjaževcu, Ivanjici, Valjevu, Kraljevu, Požarevcu, Vrnjačkoj Banji, Čačku i u brojnim drugim gradovima i opštinama. Pozivam sve zainteresovane lokalne samouprave da pripremaju projekte, jer ćemo raspisati javni konkurs za dodelilu preostalih sredstava. Ministarstvo koje vodim će uvek rado podržati projekte koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i života stanovnika“, rekla je Vujović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike