Vujović u Sokobanji: Novi sistem grejanja značajno će unaprediti kvalitet vazduha u centru opštine

29.02.2024

19:13

0

Autor: R.M.

Važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne vode, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, izjavila je ministarka

Vujović u Sokobanji: Novi sistem grejanja značajno će unaprediti kvalitet vazduha u centru opštine
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novi sistem grejnja - toplotne pumpe koje koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa za grejanje dve škole u opštini Sokobanja. Puštanjem u rad novog sistema, stavljeni su van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unapređen kvalitet vazduha u samom centru ove opštine.

Objekat u kojem su smeštene obe škole, srednja „Branislav Nušić“ i osnovna „Mitropolit Mihailo“, ministarka Vujović obišla je zajedno sa Nikolom Bertolinijm iz Delegacije EU, stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišem i predsednikom opštine Miodragom Nikolićem.

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

„Projekat u Sokobanji je fantastičan primer kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali što je još važnije i kao odlična mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Više od 1.000 đaka u ove dve škole, zahvaljujući ovom projektu ima čistiji vazduh i bolju životnu sredinu, kao i ljudi koji žive i rade u blizini. Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru“, rekla je ministarka.

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

Prema njenim rečima, važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne voda, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, što je važan stub Zelene agende.

 

 

„Ovaj inovativan projekat čija vrednost premašuje 23 miliona dinara smo odmah prihvatili, a Ministarstvo koje vodim je uložilo 16,5 miliona dinara. Ostatak je obezbeđen iz sredstava EU. Hvala našim partnerima iz EU i UNDP, uz čiju pomoć i podršku realizujemo dosta projekata koji su važni za unapređenje životne sredine. Hvala i opštinskom rukovodstvu koje je imalo snage da ovakav projekat realizuje. Volela bih da se o ovom projektu priča, kako bi poslužio kao primer drugima. U ovom momentu sličan primer imamo u Vranjskoj Banji, a pozivam i druge lokane samouprave da koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal“, rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

Projekat je deo krovne inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa MZŽS, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatno finansiranje vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike