Vujović u Sremskoj Mitrovici obišla zelene projekte: Za bolji kvalitet vazduha, zemljišta, a time i života građana

05.03.2024

14:11

0

Uskoro kreće realizacija kapitalnog projekta nadogradnje i modernizacije regionalnog centra za upravljanje otpadom Srem-Mačva

Vujović u Sremskoj Mitrovici obišla zelene projekte: Za bolji kvalitet vazduha, zemljišta, a time i života građana
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Sremskoj Mitrovici ekološke projekte koji se realizuju uz podršku Ministarstva, sa ciljem da unaprede kvalitet vazduha, zemljišta, a time i kvalitet života građana.

Zajedno sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović, Vujović je obišla divlju deponiju u selu Laćarak koja će biti očišćena uz podršku Ministarstva, kao i novi kotao za grejanje izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević – Narod“ u selu Radenković, koji koristi ekološki prihvatljiviji energent.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

 

-Drago mi je što sam se danas uverila da je zamenjen kotao u školskom objektu u selu Radenković, koji sada ima mogućnost da se greje na pelet. Iako je reč o projektu manjeg obima, za nas je od velikog značaja, jer smo za 33 mališana školskog i predškolskog uzrasta uspeli da obezbedimo čistiji vazduh i bolje uslove boravka u ovom objektu. Projekat je realizovan po javnom konkursu iz prethodne godine, kada smo nastavili sa ulaganjima i u projekte ozelenjavanja saobraćajnica, kroz koje je u ovom gradu ukupno posađeno više od 3.100 sadnica. Nastavljamo da brinemo o potrebama građana, a ove godine smo obezbedili i sredstva za uklanjanje divlje deponije u selu Laćarak. Ovu deponiju su građani 16 puta prijavili putem gReact aplikacije. Za nas je važno da po prioritetu rešavamo one probleme koji najviše smetaju građanima i zato ćemo zajedno sa lokalnim rukovodstvom rešiti i ovu deponiju koja se nalazi u blizini kuća i reke Save, rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

 

Ministarka je istakla da je za građane Sremske Mitrovice važno da znaju da uskoro kreće realizacija kapitalnog projekta nadogradnje i modernizacije regionalnog centra za upravljanje otpadom Srem-Mačva.

-Pre nekoliiko dana završena je javna nabavka, pregleda se dokumentacija ponuđača i očekujem da će početkom juna moći da se krene sa radovima na proširenju i modernizaciji regionalnog centra Srem-Mačva. Po završetku ovog projekta, otpad sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume, Šida, Šapca i Bogatića tretiraće se po najsavremenijim standardima. Time ćemo imati uslove da svih pet lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom centru, ostanu čiste. Pozivam nadležne da budu strožiji prema neodgovornim pojedincima, koji otpad odlažu na mesta koja nisu za to predviđena, a sve građane da zajedno brinemo o očišćenim lokacijama, jer samo zajedno možemo da sačuvamo životnu sredinu za buduće naraštaje, rekla je Vujović. 

 

Ministarka je istakla da Republika Srbija odvaja izuzetno velika sredstva kako bi izgradila nove regionalne centre za upravljanje otpadom i modernizovala one koji već postoje, jer se izgradnjom zelene infrastrukture stvaraju uslovi za uvođenje reda u oblast upravljanja čvrstim otpadom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike