Šta je otkriveno na sistematskim pregledima budućih prvaka? Pojavio se jedan novi problem kod dece, a povezan je s tehnologijom

12.03.2024

08:15

0

Autor: R.M.

Pedijatri upozoravaju da postoje pojedinačni slučajevi gojaznosti, ravnih tabana, problema s vratnom kičmom...

Šta je otkriveno na sistematskim pregledima budućih prvaka? Pojavio se jedan novi problem kod dece, a povezan je s tehnologijom
Copyright Profimedia

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu, a pedijatri su uočili jedan novi problem kod budućih prvaka koji je posledica preteranog korišćenja tehnologije. 

Naime, pedijatar Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" dr Jelena Mitrović kaže za 24sedam da je primetno da deca imaju probleme sa krivljenjem kičme više nego ranije.

- Problemi su uobičajeni, ali je možda češće krivljenje kičme, u smislu pognutosti - rekla je ona. 

Nažalost, ovi problemi nastaju u obliku vratne lordoze, a razlog je prevelika upotreba, odnosno gledanje u mobilne telefone, tablete i kompjutere. 

Što se tiče ostalih problema koje pedijatri pronalaze kod dece, to su već uobičajene stvari koje se pojavljuju godinama.

Profimedia
Ilustracija

- Deca predškolskog uzrasta su uglavnom zdrava. Ali postoje pojedinačni slučajevi gojaznosti, ravnih tabana, problema s vratnom kičmom... - objasnila je ona.

Respiratorne bolesti

Nažalost, i problemi sa vidom nisu tako retki kod mališana.

- To su deca koja imaju određenu dioptriju, najčešće kratkovidost - rekla je ona.

Treba napomenuti i da prema nekim studijama deca predškolskog i školskog uzrasta često obolevaju i od respiratornih bolesti, kao i alergija.

Respiratorne bolesti obično se razvijaju zbog slabo razvijenog odbrambenog sistema, kao i izloženosti respiratornih organa, posebno nosa i usta, spoljnom uticaju.

Što se tiče alergija, obično se radi o alergijskom rinitisu koji je poznat kao alergijska kijavica. Kao i kod odraslih, češći je u proleće tokom cvetanja, a sem kijanja, svraba očiju i suza, može se desiti i kožna reakcija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike