Vremenski obrt posle prolećnog vikenda: Žuti i narandžasti meteo-alarm na snazi, stižu pljuskovi i jak vetar

11.03.2024

09:04

0

Autor: J. B.

Smenjuju se tmurni oblaci, vetar ne prestaje da duva, a ponegde pada i kiša

Vremenski obrt posle prolećnog vikenda: Žuti i narandžasti meteo-alarm na snazi, stižu pljuskovi i jak vetar
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Posle sunčanog i toplog vikenda, od jutros je situacija širom Srbije drugačija - smenjuju se tmurni oblaci, vetar ne prestaje da duva, a ponegde pada i kiša.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u našoj zemlji će danas biti vetrovito, uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Oblačno i kišovito vreme biće praćeno i jakim do olujnim jugoistočnim vetrom.

Zbog očekivane kiše u većem delu Srbije danas je na snazi žuti meteo-alarm, dok će na teritoriji Banata biti narandžasti meteo-alarm, jer važi i upozorenje na jak do olujni jugoistočni vetar.

Printscreen/ RHMZ
 

Kiša koja danas bude padala će sadržati u sebi čestice pustinjskog peska. Ta "prljava ili žuta kiša" postala je gotovo uobičajena za naše područje, a prema najavi meteorologa, topao vazduh iz severne Afrike bogat peskom će i u narednom periodu donositi u Srbiju kišu punu peska. Ali ne samo to, i nebo će izgledati drugačije - biće neobične mutne žućkaste boje.

Košava 

Ovaj ponedeljak će obeležiti upravo jak južni i jugoistočni vetar, odnosno košava. Ona duva upravo pri ovakvoj raspodeli meteorloških sitema. Iznad istočne Evrope je vazdušni pritisak visok, a iznad Mediterana nizak. Tada se zbog razlike u pritiscima javaljaju jaki vetrovi, koji danas mogu imati lokalno udare i do 80 kmh.

Danas tokom dana očekujemo da nas zahvati novi oblačni sistem, zbog čega će ceo dan biti kiše i pljuskova. Na istoku i jugozapadu Srbije očekujemo obilnije padavine, i do 30 l kiše za 24h. Tek u večernjim satima sledi prestanak padavina i razvedravanje sa severozapada.

Profimedia
 

Duvaće jak do olujni južni i jugoistočni vetar, sa najjačim intenzitetom u Banatu i u planinaskim predelima. Uprkos vetru i kiši, danas ostaje veoma toplo - maksimalna temperautra će biti od 13 do 20 stepeni.

Utorak nam donosi delimično razvedravanje, ali ćemo i dalje biti pod uticajem toplog vlažnog vazduha, pa tako sutra očekujemo pljuskove praćene grmljavinom, i to ugalvnom na jugu zemlje.

I u sredu i četvrtak ostaje tmurno i kišovito, a tada očekujemo i postepeni pad temperature. Od petka vedrije, temperatura oko 15 stepeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike