Kakav ranac izabrati za đaka i izbeći posledice po kičmu deteta? Težina, visina, oblik, sve je važnije od slike na njemu

01.08.2023

19:39

0

Autor: I.K.

Polazak u školu je svečan trenutak koji neminovno prati kupovina školskog pribora

Kakav ranac izabrati za đaka i izbeći posledice po kičmu deteta? Težina, visina, oblik, sve je važnije od slike na njemu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bliži se 1. septembar i vreme kada će se deca, posebno prvaci, radovati novim lepim sveskama, udžbenicima, bojicama i neizostavno - rančevima.

Roditelji znaju da školski pribor ne treba da bude samo lep, već i bezbedan za dete. Izbor ranca, međutim, igra izuzetno važnu ulogu za zdravlje deteta i to bi moralo da bude prioritet u njegovom izboru.

Deca gledaju slike na njima i boje, ali evo šta je zaista važno.

1. Težina ranca je jedan od najvažnijih kriterijuma pri izboru ranca. Za osnovnu školu ova težina ne bi trebalo da prelazi 700 grama kada je prazna, odnosno kilogram za učenike srednjih škola. Težina torbe sa školskim priborom u njemu ne bi trebalo da prelazi 10 odsto ukupne težine deteta.

2. Ortopedska leđa. Trebalo bi da deo ranca koji ide uz leđa bude čvrst. Nepravilno pristajanje ranca može dovesti do skolioze kod deteta. 

Profimedia
 

 

3. Dimenzije ranca moraju odgovarati visini deteta koje će ga nositi. Ogromna torba na leđima prvačića može dovesti do zdravstvenih problema. Dužina (visina) ranca bi trebalo da bude od 30 do 36 cm, a širina (dubina) od 6 do 10 cm. Prednji zid bi trebalo da bude kraći od zadnjeg - njegova dužina treba da bude 22-26 cm.

A ovo su parametri po kojima možete odabrati torbu za svoje dete:

- Širina ranca treba da odgovara širini ramena deteta;

- Gornja ivica ranca i ramena deteta treba da budu u istoj visini;

- Donja ivica torbe treba da bude u nivou struka;

- Ranac treba da dobro pristaje uz leđa deteta.

4. Kaiševi koji idu na ramena deteta treba da imaju široke i meke trake. Ako su mnogo čvrsti pritiskaju ramena i izazivaju bol u predelu vrata. Kaiševi bi trebalo da budu dugački 60–70 cm i široki najmanje 3,5–4 cm u predelu ramena i najmanje 2–2,5 cm duž cele dužine, uz mogućnost podešavanja.

5. Džepovi i dodatni pretinci su važni za učenike mlađih uzrasta. Starija deca sav školski pribor nose uglavnom u jednom pretincu.

6. Reflektujući elementi su posebno važni jer u zimskom periodu dešava se da deca u školu ili iz nje idu po mraku, pa je dobro da ih vozači u saobraćaju primete na vreme.

7. Ranac bi trebalo da bude od vodootpornog materijala kako kiša i sneg ne bi oštetili sveske i knjige deteta. Osim toga biće ga lakše očistiti kad se isprlja.

Profimedia
 

 

Na rancu bi povrh svega trebalo da stoji da je namenjen za učenike i kog uzrasta. Proverite na etiketama da li piše da je ranac namenjen za školu, za koji uzrast deteta... I to je sve od teorije.

U praksi izbor izgleda drugačije. Često uprkos slikama koje bi rado izabrao svaki prvačić, ne odgovaraju dimenzijama koje predlažu stručnjaci, pa su rančevi ili preteški, ili preveliki.

Ako izaberete neki od tih rančeva, samo zbog slike na njemu, padaće na leđa deteta kao preveliki teret. Roditelji uglavnom paze na većinu ovih karakteristika kada je u pitanju prvačić. Starija deca biraju sama. Roditelji samo plate šta je dete izabralo.

Ortopedi kažu da su rančevi koji sa knjigama, sveskama i svim drugim priborom, pa i opremom za fizičko idu i do šest kilograma ogroman teret za leđa.

Da bi leđa bila prava, treba obratiti pažnju i na cipele. Školarci uglavnom biraju patike, a one ne čine da se stopalo pravilno formira i dovode do ravnih stopala. Mnogo sedenja, malo fizičke aktivnosti takođe su "krivci" za kriva leđa i u najmlađem uzrastu. Mišići koji drže leđa nisu ni na koji način ojačani. Pa uz diplomu na kraju školovanja idu već i problemi sa leđima i nogama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike