Roditelji dižu kredite da deci kupe nove patike i odeću pred početak školske godine, ali... da li je to zaista potrebno?

18.08.2022

11:45

1

Psihijatar otkriva da li je u redu kupovati detetu sve što poželi i kada imate i kada nemate novca za svaku njegovu želju

Roditelji dižu kredite da deci kupe nove patike i odeću pred početak školske godine, ali... da li je to zaista potrebno?
Ilustracija - Copyright Foto: Unsplash/ Maxwell Nelson

Početak školske godine sa sobom povlači mnogo obaveza za decu, ali daleko više za roditelje, a na udaru je najviše njihov džep. Spisak za kupovinu ume da bude podug, ali postavlja se pitanje da li je pored obaveznih troškova zaista potrebno izdvojiti novac i za one stavke koje su samo dečiji prohtevi.

Takođe, nameće se i pitanje da li je potrebno pred svaku novu školsku godinu kupiti detetu nove patike, trenerke, farmerke, košulje, ranac... Koliko je verovatno da je našim mališanima većina komada iz garderobera omalila ili dotrajala, a od raspusta do vraćanja u klupe prošlo je svega dva i po meseca. Pitali smo psihijatra Snježanu Toković da li je to potreba ili želja za statusnim simbolom, da li je to očekivanje dece ili cilj roditelja.

- Iz sopstvene prakse pre bih rekla da su to želje deteta, ono želi sve što imaju i druga deca, ili i više, bolje, moćnije od svojih drugara. Takva pojava je prisutna kod one dece kojoj nije predočen sistem vrednosti. Roditelji bi trebalo da se trude da tokom vaspitanja dece razgovorom upućuju na duhovne vrednosti, da ukazuju da materijalno nije najvažnije, jer sve možemo da izgubimo, pocepamo, bacimo, osim duše - objašnjava Tokovićeva za 24sedam.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Naša sagovornica navodi i da je deci teško da usvoje takve stavove, ali da na tome treba raditi od njihovih najranijih godina. 

Na naše pitanje zašto se roditelj zadužuju, ulaze u kredite ili kasnije jedva krpe kraj sa krajem, kako bi ispunili sve želje svojih naslednika, Snježana Toković ima vrlo jasan odgovor: nisu svoju decu naučili da čuju "nemamo".

- Zdrav i normalan roditelj neće dete obasipati stvarima koje mu nisu potrebne, čak i ako ima mogućnost za to. Svako preterivanje u bilo čemu dovodi do raznih problema. To dete kom ispunjavaš svaku želju tražiće i misliće da sve može olako da dobije. Zbog dostupnosti svega što poželi, dolaziće u probleme i kao odrastao čovek, jer takav sistem odgajanja može da izraste u patologiju, egoističnost, sebičnost  - navodi psihijatar.

Ona dodaje i da odrasla osoba koja je vaspitana tako da mora da dobije sve što pokaže prstom nema sistem vrednosti, jer samo grabi želeći materijalno, a to nije istinski vredno.

Kako kaže Snježana Toković, veoma je važno da roditelj racionalno kupuje detetu, odnosno da klasifikuje potrebe i želje, pa mu shodno svojim mogućnostima priušti ono što može. Stava je i da sa decom treba razgovarati o finansijama, jer će ona shvatiti kada im se kaže "nema".

- Ako mi decu lažemo da imamo novac (često pred drugim roditeljima se hvalimo nečim što nemamo), ona na osnovu te lažne predstave mogu stvoriti privid da novca ima u izobilju, i tada upadamo u problem - rekla je Tokovićeva. 

Profimedia
 

Strpljen spasen

Deca mogu biti vrlo uporna kako bi dobila ono što žele. U eri internet svedostupnosti, često umeju sama da poruče nešto, pa roditelji budu stavljeni pred svršen čin, takoreći - samo da plate.

Ipak, psihijatar Snježana Toković tvrdi da su roditelji ti koji postavljaju granice i da se to nikako ne sme zaboraviti, a to se najlakše postiže vežbanjem i učenjem dece strpljenju.

- Važno je da detetu kažete: "Strpi se, sada ne možemo to da ti kupimo, ali moći ćemo kroz neko vreme." Dobro je i da mu stavite do znanja da je bolje da novac koji biste, recimo, dali za patike, potroši na neki izlet ili ekskurziju. Takođe, učite ih i da stvari nose i koriste dokle god su one ispravne i čitave, i da nije najvažnije to što nemaju poslednji model nekog modnog komada  - ističe Tokovićeva za 24sedam, i naglašava da ne treba ispunjavati sve dečije želje, pogotovo ne one koje su mimo naših moći. 

Profimedia
 

Roditeljska želja

Postoje slučajevi u kojima roditelji žele da njihovo dete pošto-poto bude u novoj odeći i obući početkom školske godine, jer žele da se istaknu među drugom decom.

- Zaista je lepo kada je neko lepo obučen, doteran, prijatnog izgleda, ali nameće se pitanje da li je to jedino što roditelji žele da se vidi i zna o njihovom detetu. Važno je da nametanjem takvog izgleda i statusa roditelji budu svesni da neće nadoknaditi svoje komplekse, jer će dete izgubiti predstavu o kvalitetnom, dubljem, iskonskom - navodi Snježana Toković.

Ona dodaje i da roditelji često ne žele da izađu iz svoje zone komfora ili nemaju vremena da se detaljnije bave uzgojem deteta, pa misle da će kupovinom nadomestiti razgovor i tu izgradnju detetove ličnosti. 

- Razumem sve. Znam roditelje koji žure, rade na dva mesta, i nekada usled nedostatka vremena pokušavaju da reše neke probleme na taj finansijski način, ali ne zaboravite: Život je lep, samo ima pregršt problema i sa decom mora da se radi, razgovara, da se dete upućuje, da mu se ukazuje na važno i nevažno. Dakle, svaki roditelj je na neki način psiholog, vaspitač i lekar, koji usmerava svoje dete ka pravom smislu, a rezultat zavisi od genetike, vaspitanja, uloženog i provedenog vremena u kvalitetnom razgovoru sa njim - zaključila je naša sagovornica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike