U Srbiji 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje: Osnovnu obuku prošlo skoro 3.000 ljudi!

01.03.2024

10:49

0

Autor: R.M.

Srbija danas obeležava Svetski dan civilne zaštite

U Srbiji 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje: Osnovnu obuku prošlo skoro 3.000 ljudi!
Copyright Foto:MUP

Svetski dan civilne zaštite, 1. mart, ima za cilj ukazivanje na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je, do sada, formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje.

Osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih.

Podsećamo, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike