Osam puta se izlivala reka Bjelica samo tokom jedne godine: Civilna zaštita u Dragačevu spremna za sve elementarne nepogode! (FOTO)

05.11.2022

11:45

0

U vežbi su pored pripadnika Civilne zaštite, učestvovali pripadnici vatrogasno-spasilačkih ekipa, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Policije, kao i dobrovoljno vatrogasnog društva

Osam puta se izlivala reka Bjelica samo tokom jedne godine: Civilna zaštita u Dragačevu spremna za sve elementarne nepogode! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Na udaru elementarnih nepogoda i prirodnih katostrofa prethodnih godina opština Lučani našla se nekoliko puta, stoga je obučenost nadležnih službi ključna u teškim sitaucijama. Civilna zaštitita u saradnji sa humanitarnom fondacijom SPC "Čovekoljublje" organizovala je pokaznu vežbu na kojoj je prikazano gašenje požara u objektu i zbrinjavanje povređenih kao i gašenje požara na otvorenom prostoru.

U vežbi su pored pripadnika Civilne zaštite, učestvovali pripadnici vatrogasno-spasilačkih ekipa, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Policije, kao i dobrovoljno vatrogasnog društva.

- Ova vežba ima za zadatak da osnaži lokalnu samoupravu za reagovanje u vanrednim situacijama. Čovekoljublje”, je prisutno u Lučanima od 2014. godine i u svim kriznim situacijama su zaista velikodušno pomagali. Mi kao lokalna samouprava im dugujemo zaista veliku zahvalnost. Кroz ovaj projekat shvatili smo da je potrebno da se više radi na prevenciji vanrednih situacija nego da se bavimo njihovim posledicama -  rekao je za RINU Miloš Jovičić, zamenik kamandanta Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.

Foto: RINA
 

Кomandant Štaba za vanredne situacije opštine Lučani, Zoran Vučićević podsetio je na krizne periode kroz koje je poslednjih godina prošla opština Lučani i njeni stanovnici i istakao da se ovakva vežba u ovoj dragačevskoj opštini organizuje prvi put posle trideset godina.

- Mi smo u godinama za nama imali zbilja mnogo vanrednih događaja i vanrednih situacija. Naša opština je bila izložena velikim poplavnim talasima 2014. godine. Dešavalo je se da se u donjem slivu reka Bjelica izlije u toku jedne godine čak osam puta. Te velike vode zahvatile su pre svega područja Lučana, Кrstaca, Dljina, Đeraća i dela fabrike "Milan Blagojević". A 2019. i 2020. godine imali smo velike štete pre svega na domaćinstvima u naseljenom mestu Guča, gde je poplavni talas 2019. godine poplavio oko 200 domaćinstava. Danas smo ovu vežbu organizovali nakon tridesetak godina. Cilj vežbe jeste da pokaže naše kapacitet, ljudske resurse, tehničko-materijalne i da vidimo koliko smo spremni za delovanje u datim okolnostima - rekao je Vučićević.

Foto: RINA
 

Humanitarna organizacija "Čovekoljublje" pored Lučana sprovodi ovakve porjekte u još sedam lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije i šest u Bosni i Hercegovini, a cilj je rad na pripravnosti kako bi se sprečile posledice.

- Mi ovo radimo u okviru PREPS projekta Jačanja otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti. Projekat se sprovodi u još sedam lokalnih samouprava u Republici Srbiji i šest u Bosni i Hercegovini. Trudimo se da ojačamo lokalne samouprave, da budu pripremljene na, nadamo se, ne dolazeće prirodne katastrofe i da uporedo radimo na pripravnosti kako ne bismo morali nakon toga da radimo na obnovi - zaključio je Vladimir Popović, koordinator projekata u dobrotvornoj fondaciji SPC "Čovekoljublje".

Pokazna vežba završena je smotrom svih učesnika, a prikazane sposobnosti i umeća ocenjene su ocenom vrlo dobro.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike