Kušići su daleko, a kad zaveje, onda su još dalje: U planinskom kraju teško se živi, svaka pomoć mnogo znači

18.12.2020

09:44 >> 10:01

0

Ovih dana civilna zaštita, lokalna samouprava i Crveni krst Ivanjice obilaze ugrožene meštane u udaljenim seoskim domaćinstvima

Kušići su daleko, a kad zaveje, onda su još dalje: U planinskom kraju teško se živi, svaka pomoć mnogo znači
Copyright Printscreen/RTS

Ovih dana civilna zaštita, lokalna samouprava i Crveni krst iz Ivanjice obilaze ugrožene meštane u udaljenim seoskim domaćinstvima, te im pre snegova odnose pakete hrane, lekove i pomoć, sve što im je potrebno za život u planini.

Uskim putevima do sela na Javoru sporo se stiže. Milojevići su od prvih kuća u Kušićima udaljeni dvadesetak kilometara. Devetogodišnji Dragoslav sa majkom Almom, bez ikakvih primanja, živi u teškim uslovima, ali nema velikih želja. Kaže da bi voleo da ima i koze i ovce koje bi čuvao.

– Želim da ih čuvam, da postavimo žicu i i neka ih  – priča devetogodišnjak.

Dragoslav nema ni kompjuter ni televizor, a u školu ne ide, jer otkako mu je otac preminuo, nema ko da ga vozi. Jedinu pomoć ima od strica, koji ih povremeno obiđe.

– Spremio sam im drva, ogrev i seno, da imaju za konja. Imali su kravu, ali je uginula, ali je tele ostalo – kaže Radmil Milojević.

U planinskom kraju ivanjičke opštine teško se živi, pa pomoć u osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu dosta znači, ali i lepa reč i pružena ruka.

Printscreen/RTS

– Znači mi dosta pomoć, jer loše funkcionišemo. Nema prodavnice, nema prevoza, nema ničega, a ja sam bolestan i treba mi prevoz, a prevoza nema – kaže Dragoslav Resimić iz Erčega.

– Zaveju snegovi i nikud ne možete. Ne može ni da se dođe kolima, sve peške, i eto ti. Deca kad u školu idu, moraš da plaćaš prevoz, naniže i naviše i to – rekla je Dragana Resimić.

Na spisku volontera Crvenog krsta je oko tri stotine socijalno najugroženijih porodica koje redovno obilaze.

– Svakog dana su tri ekipe, sa desetak ljudi, na terenu. Ogroman je teren, ali mi izlazimo na kraj s tim dobro, jer imamo zaista dobru podršku lokalne samouprave i svih ostalih institucija – kaže Marko Andrejević iz Crvenog krsta.

Pročitajte još

– Kao lokalna smaouprava ne smemo dozvoliti da ljudi ostanu bez osnovnih namirnica u udaljenim predelima. Kada padne sneg ponekad čišćenje traje i nekoliko dana do tih kuća, tako da mi reagujemo na vreme, da bismo mogli da kupimo vreme za sledeći dolazak ovde – kaže Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

I pre nego što snegovi okuju raštrkana ivanjička sela, paketi pomoći će stići na kućni prag svih porodica kojima su potrebni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike