Oglasila se direktorka niške škole u kojoj su "kamenovali" učenicu: Otkriveno šta se desilo nakon napada na devojčicu

06.02.2024

16:07

0

Autor: R.M.

Škola obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice

Oglasila se direktorka niške škole u kojoj su "kamenovali" učenicu: Otkriveno šta se desilo nakon napada na devojčicu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osnovna škola „Car Konstantin“ u Nišu najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i kontinuirano radi na prevenciji vršnjačkog i svakog drugog vida nasilja, saopštila je danas direktorka škole Gordana Milošević nakon što jedna od učenica pogođena kamenom u glavu od strane drugih devojčica jer je dobila dobru ocenu.

- Školski policajac obavestio je upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike - piše u saopštenju.

Dodaje se da je škola obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice. Takođe, pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad.

- Sprovedena je i anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo - saopštila je direktorka.

Podrška učenici

Ona se osvrnula i na ranije podnetu prijavu za napadnutu devojčicu, rekavši da je "škola reagovala i preduzimala sve zakonom propisane mere i aktivnosti u cilju zaštite učenice i preduzimala vaspitne aktivnosti sa učenicima" i da o tome postoji Zapisnik Prosvetne inspekcije.

- Učenici koja je trpela nasilje pružena je podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća. Ove aktivnosti biće i u buduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji - piše u saopštenju.

Dodaje se da je povećana aktivnosti sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja, kao i da škola i učenici koriste materijale dostupne na platformi „Čuvam te“. 

Profimedia
Ilustracija

 

- Paralelno, naši nastavnici pohađaju obuke u oblasti reagovanja i prevencije nasilja, a škola sarađuje sa Policijskom upravom na projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“... Škola koristi priliku da još jednom pozove sve roditelje da nam budu saradnici, da obavezno prijavljuju svaku sumnju ili pretnju nasiljem i da zajedno rešavamo sve probleme - navodi se u saopštenju.

Nemili događaj se desio  24. januara, a trenutno nisu poznate pojedinosti o vrsti povreda koje je devojčica pretrpela ili da li su počinioci identifikovani. Policija u Nišu je, bez iznošenja detalja, potvrdila pomenutom portalu da su preduzete odgovarajuće mere istog dana kada je podneta prijava, sprovodeći sve nadležne aktivnosti u vezi sa slučajem. Za sada se samo zna da su dve devojčice nosile medicinske maske, a treća fantomku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike