Policija oduzima vozilo zbog nasilničke vožnje: Bez kola ste dok traje sudski postupak, a plaćate troškove parkinga

26.02.2024

07:48

0

Autor: I.K.

Pripadnici MUP-a počeli sa primenom nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

Policija oduzima vozilo zbog nasilničke vožnje: Bez kola ste dok traje sudski postupak, a plaćate troškove parkinga
Ilustracija - Copyright Instagram/MUP Srbije

Saobraćajna policija oduzela je vozilo vlasniku koji je počinio težak prekršaj, a koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Ova mera primenjena je na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a vozilo će vozaču biti oduzeto do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Kako za 24sedam ističe prof. Milan Vujanić, s obzirom na činjenicu da ovi postupci zbog preopterećenosti sudova mogu da se oduže, vozači, odnosno vlasnici vozila, mogu da računaju na to da će mesecima, pa možda i godinama, biti bez svog četvorotočkaša. 

Vozač ostaje bez vozila i plaća "ležarinu"

Primena ovog zakona je već počela, i policija će to tek primenjivati, iako je ova mera neuobičajena za naše uslove i vozači možda ne očekuju da ona zaista i bude primenjena. Ta procedura privremenog oduzimanja traje sve dok traje sudski postupak. Treba naglasiti da se ona primenjuje samo kod težih prekršaja, a ne kod mandatnih kazni koje se naplaćuju na licu mesta. Vlasnici vozila treba da imaju na umu da će im vozilo biti oduzeto sve dok traje sudski postupak, dakle, to može teoretski da traje mesecima i godinama. Za sve to vreme vozilo će biti smešteno na zvaničnom parkingu, gde se čuva pod nadzorom, i vlasnik će morati da plati i to čuvanje vozila. Dakle, on snosi te troškove smeštaja na parkingu njegovog oduzetog vozila za sve vreme postupka - napominje prof. Vujanić.

MUP podseća da su teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja regulisani kaznenim odredbama u članovima 329 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kao što su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za bilo koju kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene... 

Instagram/MUP Srbije
 

 

Kako se navodi u pomenutom zakonu, za nasilničku vožnju zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara, ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara.

Zaštitne mere 

Ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od 45 do 60 dana i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara, ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati i novčanom kaznom u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara. 

Vozaču se može izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci, a slede mu i kazneni poeni.

Prema članu 278 ovog zakona, predviđene su posebne mere i ovlašćenja koje policija primenjuje radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju. U te posebne mere ubrajaju se: isključenje vozača iz saobraćaja, zadržavanje vozača, upućivanje na kontrolni lekarski pregled, utvrđivanje prisustva alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci, isključenje vozila iz saobraćaja, privremeno oduzimanje predmeta prekršaja (vozila prim. aut.), oduzimanje obrasca strane vozačke dozvole kada vozač poseduje više od jedne vozačke dozvole...

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Sve ove posebne mere, među koje spada i oduzimanje vozila, sprovodi saobraćajni policajac prilikom kontrole saobraćaja. 

Vozilo se privremeno oduzima, prema članu 295 zakona, ako je počinilac težeg prekršaja u poslednje dve godine pravnosnažno već osuđivan za teže prekršaje iz te oblasti. Troškove nastale u vezi sa čuvanjem privremeno oduzetog predmeta snosi prekršilac od koga je predmet oduzet. Privremeno oduzimanje predmeta traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike