Svečano otvorena srpska škola "Sveti Sava" u Solunu: Vrpcu presekli iguman Metodije i ministar Milićević

28.01.2024

18:44

0

Svečanost povodom otvaranja škole u novim prostorijama i proslave Savindana organizuje se pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve

Svečano otvorena srpska škola "Sveti Sava" u Solunu: Vrpcu presekli iguman Metodije i ministar Milićević
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

U Solunu je danas osvećena i svečano otvorena Srpska dopunska škola "Sveti Sava" u novim prostorijama, pri Kancelariji Manastira Hilandar u Solunu, koju će pohađati ukupno 94 učenika.

Škola je svečano otvorena u prisustvu ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića, arhimandrita Metodija, igumana Manastira Hilandar, upravnika Kancelarije Manastira Hilandar u Solunu protojereja-stavrofora Aleksandra Pavlovića i konzula Srbije u Solunu Jasmine Milačić.

Vrpcu su zajedno presekli iguman Metodije i ministar Milićević. Otkrivena je tabla na kojoj piše - Sveti Manastir Hilandar sa očinskom ljubavlju daruje ovu školu u slavu i čast Svetom Savi. Iguman sa svojim bratstvom u Solunu 27. 1. 2024.

Profimedia
 

Svečanost povodom otvaranja škole u novim prostorijama i proslave Savindana organizuje se pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, Manastira Hilandar, Republike Srbije i Republike Grčke i biće nastavljena u hotelu "Makedonia Palace" u 19 časova.

Na osnovu dogovora između Kancelarije manastira Hilandar u Solunu i Generalnog konzulata Srbije u Solunu, na predlog Manastira Hilandar, od školske 2023/24. godine nastava na srpskom jeziku odvija se u prostorijama pri toj kancelariji i u tu svrhu prostorije su renovirane i opremljene potrebnim nameštajem i nastavnim sredstvima.

Učenici pohađaju nastavu na srpskom jeziku, u tri učionice.

Povodom nastave na srpskom jeziku koja je organizovana u Solunu, u školskoj 2023/24. godini došlo do promene u korišćenju prostora.

U prethodnih 12 godina, sve do školske 2022/23. godine, za nastavu na srpskom jeziku koristile su se prostorije u 34.

Profimedia
 

Osnovnoj školi u Solunu, koje su se ustupale bez novčane nadoknade. Nastavu izvodi honorarna nastavnica Ana Džoganović. Roditelji i zaposleni navode da su uslovi za izvođenje nastave veoma dobri, a da se deca i nastavnica se osećaju dobrodošlo i podržano od domaćina.

Promena mesta za izvođenje nastave na srpskom jeziku zasnovana je na zajedničkim ciljevima usmerenim na očuvanje srpskog identiteta, jačanju veza između srpske zajednice i verske zajednice, negovanju veza sa maticom i stavranju zajedništva između predstavništva Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i građana.

Održavanje nastave u prostorijama koje su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Grčkoj, veoma je dobro primljeno od roditelja.

Na svečanosti će večeras nastupiti dečiji hor Srpske dopunske škole "Sveti Sava", folklorske igre Kulturno umetničko društvo "Dimitrije Koturović" i Beogradski muški hor. Republika Srbija je u prethodne tri godine otvorila 34 dopunske škole sprskog jezika širom sveta.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike