Sveti Sava u legendama: Od narodnog učitelja do zaštitnika vukova

27.01.2024

08:10

0

Autor: 24sedam

Legendarni Sveti Sava učio je narod mnogim veštinama od obrade zemlje do kovačkog zanata

Sveti Sava u legendama: Od narodnog učitelja do zaštitnika vukova
Copyright Wikipedia Profimedia

Sveti Sava, jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, postao je centralna figura u narodnim legendama koje su se vekovima prenosile s kolena na koleno. Prema narodnim predanjima, Sveti Sava nije samo bio istorijska ličnost, već i neka vrsta putujućeg božanstva koje je donosilo red i blagostanje srpskim zemljama.

Legendarni Sveti Sava učio je narod mnogim veštinama: od obrade zemlje do kovačkog zanata. Posebno se ističe njegova uloga u podučavanju žena domaćim veštinama kao što su kuvanje, tkanje i pravljenje sira i kiselog mleka. Njegove sposobnosti, međutim, premašuju granice običnog smrtnika. Priča se da je Sava oduzeo Sunce od đavola, vraćao vid slepima, oživljavao mrtve i lečio bolesne.

Njegova moć se ogleda i u prirodnim čudima: dodir njegove štake pretvarao je kamen u izvor vode, a mogao je pretvoriti ljude u životinje, otvoriti zaključana vrata i presušiti vode. Posebno je poznat kao zaštitnik vukova. Na dan posvećen njemu, Sveti Sava bi se, prema legendi, penjao na krušku, pozivao vukove i hranio ih, određujući im tako koja stada mogu posetiti tokom godine.

Vernici se tog dana uzdržavaju od konzumiranja mesa četvoronožnih životinja kako vukovi ne bi klali stoku. Narodno verovanje kaže da ako zagrmi na dan Svetog Save, predstoje veliki događaji na Zemlji.

Zanimljivo je da mnogi izvori u Srbiji nose ime Svetog Save i smatraju se lekovitim, jer su, prema verovanju, otvoreni dodirima njegove štake o kamen. Ove legende i danas odjekuju u srcima Srba, noseći sa sobom duh prošlosti i tradicije koja oblikuje srpski narod.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike