Vujović: Do 2027. izdvojićemo 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda

22.01.2024

23:04

0

Kako je navela Vujović, plan je da se do 2027. godine izgradi 1.108 kilometara kanalizacione mreže

Vujović: Do 2027. izdvojićemo 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda
Irena Vujović - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da će njeno ministarstvo do 2027. godine izdvojiti preko 700 miliona evra za kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a oko 300 miliona evra za regionalne reciklažne centre.

- Izgradićemo kanalizaciju tamo gde je neophodna, izgradićemo postrojenja za preradu otpadnih voda, reciklažne regionalne centre i truditi se svim snagama da poboljšamo kvalitet vazduha u Republici Srbiji. Mi već intenzivno na svim ovim poljima radimo - izjavila je Vujović za Tanjug.

Kako je navela Vujović, plan je da se do 2027. godine izgradi 1.108 kilometara kanalizacione mreže, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

- Širom Srbije će se graditi postrojenja za preradu otpadnih voda, mi već sada imamo radove na terenu i rekli smo da će u 35 jedinica lokalne samouprave postrojenja biti kompletirana. Kada kažem kompletirana, to znači da ćemo imati izgrađeno postrojenje, ali i 80 odsto kanalizacije, to je evropski standard - navela je Vujović.

Govoreći o čvrstom otpadu, Vujović je ukazala da će regionalni centar za preradu otpada Kalenić u opštini Ub biti najveći u Srbiji, kao i da će pokrivati 500.000 stanovnika i 15 jedinica lokalne samouprave.

- Trudimo se da imamo i ta postrojenja za biomehanički tretman, što će i biti, naravno, u skoro svim regionalnim centrima, kako bi sav otpad koji može da se preradi, dobio drugu upotrebnu vrednost. Da što manje otpada ide na deponije, da poštujemo i te principe cirkularne ekonomije - objasnila je Vujović.

Vujović je dodala da se očekuje i izgradnja pratećih elemenata regionalnih centara u Pirotu, Užicu i Sremskoj Mitrovici.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

Ona je navela da će u preko 200 javnih isntitucija u narednom periodu biti zamenjeni kotlovi i dodala da jedinice lokalne samouprave mogu da se jave za konkurs za zamenu kotlova.

- U ovom trenutku jedinice lokalne samouprave mogu da se jave na konkurs za zamenu kotlova u javnim ustanovama, 800 miliona dinara je odvojeno za to ove godine, stvarno rekordan budžet kada govorimo o ovom konkursu - izjavila je Vujović.

Prema njenim rečima, novac od ministarstva za zamenu kotlova odvojen je i za individualna domaćinstva.

- Molim građane da se jave, konkurs je u toku, takođe imamo i konkurs za pošumljavanje, 200 miliona dinara ove godine, više nego ranijih godina, konkurs za zatvaranje smetlišta i divljih deponija, a isto ćemo imati i konkurs za zatvaranje nesanitarnih deponija - naglasila je Vujović.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike